Dom Narodne skupštine puni 80 godina

0

Povodom osam decenija od izgradnje Doma Narodne skupštine i održavanja prve sednice u tom reprezentativnom zdanju, koje je spomenik kulture, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvoriće sutra izložbu akvarela i fotografija.

Izložba i publikacija, koja je priređena povodom jubileja, biće predstavljeni u centralnom holu parlamenta, predstaviće javnosti deo značajnog istorijskog i umetničkog bogatstva, kroz akvarela Nikolaja Krasnova, fotografije nastanka zgrade, kao i komade nameštaja nastale po crtežima Krasnova.

Izgradnja reprezentativnog zdanja za potrebe tadašnje Kraljevine Srbije počela je 27. avgusta 1907. godine, kada je kralj Petar I Karađorđević položio kamen temeljac.

Zgrada je završena skoro tri decenije kasnije – 18. oktobra 1936, a prvo zasedanje u novom zdanju održano je 20. oktobra iste godine.

Tokom Drugog svetskog rata, u zgradi je najpre bilo sedište nemačke vojne komande, a zatim je u njoj bila smeštena okupaciona civilna uprava za Srbiju, a nakon završetka rata, nekoliko narednih decenija, bila je sedište jugoslovenske skupštine.

Nakon raspada SFR Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka, proglašenjem Savezne Republike Jugoslavije, ovo zdanje postaje sedište Savezne skupštine, a nakon samostalnosti Srbije 2006. godine, postaje Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

Skupštinska zgrada je jedno od najmonumentalnijih beogradskih zdanja, izgrađena je u stilu akademizma XIX veka, a pored centralnog hola, velike plenarne sale, male sale, posebno reprezentativni i jedinstveni delovi zgrade su diplomatski salon, poznat kao Salon kneza Pavla i biblioteka.

Izrada prvog projekta Doma narodnog predstavništva poverena još krajem XIX veka arhitekti Konstantinu A. Jovanoviću, da bi nakon promene Ustava i uvođenja dvodome skupštine novi projekat uradio Jovan Ilkić.

Međutim, zbog nedostatka sredstava, balkanskih i Prvog svetskog rata, nakon kojeg je došlo do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zahtevalo je izmenu projekta, koja je poverena Pavlu Ilkiću, sinu Jovana Ilkića.

Zgrada Skupštine zidana je sve do 1926. godine, kada su radovi obustavljeni, a sledeća faza u izgradnji zgrade parlamenta započela je posle ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. godine.

Za glavnog projektanta imenovan je poznati arhitekta ruskog porekla Nikolaj Krasnov, u to vreme autor nekih od najznačajnijih zdanja prestonice, koji je uradio projekat skupštinskog enterijera u celini, kao i svih detalja.

Projekat su činili nacrti za nameštaj, rasvetna tela, tepihe, draperije, kao i iscrpan tekstualni opis sa tačnim rasporedom nameštaja za svaku prostoriju.

Dom Narodne skupštine krase brojne skulpture, među kojima je najpoznatija “Igrali se konji vrani” Tome Rosandića, kao i biste, slike, freske i mnoge druge značjane umetničke vrednosti.

Upravo, zbog značaja svoje funkcije, povezanosti sa istorijskim događajima, arhitektonskih i umetničkih vrednosti, Dom Narodne skupštine proglašen je za spomenik kulture 1984. godine.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.