Doktor Kon zabrinut, ima lošu prognozu – Već sledeće nedelje broj će da se penje

0
Foto: rts, novosti

Predrag Kon je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, izjavio povodom turista iz Indije u Beogradu da je termin “karantinski turizam” kovanica koja navodi na pogrešno razmišljanje.

– Ovo nije bilo na sednici Kriznog štaba, niti smo raspravljali o ovome što ću pričati. Saznavši o tome, pitao šta se dešava i dobio sam protokol o tome gde je sve rešeno napismeno – da putnici koji dolaze iz zemalja u kojima je intenzivan prenos delta varijante virusa moraju da imaju pi-si-ar ne stariji od 48 sati i da potpišu izjavu da prihvataju sedmodnevni karantin – rekao je Kon.

Nakon toga, kaže, budu testirani i da, ukoliko se pojavi neko ko je pozitivan, moraju se podvrgnuti svim merama. “Osiguranje i oni sami snose te troškove”, dodaje epidemiolog.

Postavlja se pitanje da li je neko od tih turista poštovao karantin.

– U samom protokolu je navedeno da hotel sam treba da pozove MUP i inspekciju ukoliko primeti da se mere ne poštuju. Ovo je prilika da se na ovaj način upoznaju. Do sada je četvorocifreni broj ušao u zemlju. Taj broj je prošao. Na dalje svako treba da radi svoj posao.

Tu je uključeno Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo zdravlja, MUP, Ministarstvo turizma. Mi na sednicama Kriznog štaba o tome nismo raspravljali, ali smo zatražili pooštravanje mera i ovo je reakcija institucija – izjavio je dr Kon.

Pogoršanje će trajati

Za “mini-Šengen zonu”, napominje, nema nikakvog ograničenja.

– Pošto i ja lično znam da nema ozbiljne kontrole, treba podsetiti da se mora raditi. Govorim o glavnom državnom prelazu gde može doći import – to je aerodrom, prvenstveno Beograd, i tu treba zaoštriti. Mi za strane državljane ne možemo izdati nalog Sanitarne inspekcije koji važi za njih, zato oni potpisuju tu izjavu – naveo je Kon.

Mi imamo iskustva, ali dodaje da smo “ozbiljno neposlušni”, ali moramo da shvatimo da je pogoršanje situacije evidentno i to će se videti.

– Ono će trajati. Ne može se sada to vratiti. Prosek za poslednjih sedam dana je 93, a sledeće nedelje će prosek biti između 100 i 150. I dalje će rasti – dodaje Kon.

Na pitanje da li kaže da će za dve-tri nedelje biti između 300 i 500, dr Kon je odgovorio: “Više.”

– Za tri nedelje već može – kaže Kon.

“Kao da je sramota podsećati na maske”

Brzina zaražavanja u Izraelu, koji je maksimalno imunizovana zemlja, bila je desetostruka za manje od tri nedelje, napominje Kon.

– Izrael danas ili juče – 526. Hoću da kažem koliko brzo to raste. Ista je stvar tamo, tamo je opuštanje uzelo maha. Vakcinisanih tamo je 67 posto, a kod nas, po statističkim podacima, ako raunate onaj broj koji ljudi koji je u zemlji, 45 odsto i tu smo zabagovali, potpuno se zakočili – kaže dr Kon.

Imamo mnogo onih koji su protiv mera i, s druge strane, kao da je sramota podsećati na maske.

– Treba da prihvatimo da to postoji. Jedina stvar je opominjanje – ističe Kon.

Propisana kazna je 5.000 dinara, s tim što, ističe, imate situaciju takva kakva jeste i da je to “rešeno”, ali niko ne kažnjava.

Pritisak za otvaranje festivala je, kaže, bio sve intenzivniji.

– Tu treba poštovati nečije potrebe, ali da rizika ima – ima. Svako ko je nevakcinisan ima 30 puta veći rizik. Kada imate tako masovne skupove, nemoguće je da nemate zaražavanja, ali ono treba da bude na najnižem mogućem nivou i to treba kontrolisati – rekao je dr Kon.

Navodi da su i masovne žurke problem.

Očekuje da će se sastati Krizni štab, ali da se ono što je na snazi ne poštuje.

– Potrebne su ozbiljne konsultacije oko raznih stvari u ovom periodu uzleta virusa. Ne možemo da kažemo da je situacija loša. Imamo vakcinisanost kakva jeste, očigledno da ne ide, nešto krajnje ozbiljno mora da se uradi, da se pokrene, imamo situaciju da je delta ovde i ja jasno vidim porast.

Mora se raditi na tome da se mere poštuju, mora da se radi. Trebalo bi izabrani lekari da nameće pitanje vakcinisanosti onima koji nisu vakcinisani, da ih upozorava – kazao je Kon.

Navodi da je još mirna situacija, ali da “vrag odnese šalu” kad dođu brojevi kao u Izraelu.

Izvor: novosti

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.