Do 1. aprila snimljena 454 časa za osnovce za učenje na daljinu

0
Foto: Pixabay

U okviru nastave na daljinu, do 1. aprila snimlljena su 454 časa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, dok je za gimnazije i srednje stručne škole snimljeno ukupno 426 časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo uvažava veliki broj različitih programa nastave i učenja u svim razredima osnovne i srednje škole, a fokus je na organizovanom učenju na daljinu koje doprinosi realizaciji programskih sadržaja opšteobrazovnih predmeta i stručnih predmetima s najvećim fondom časova.

Podseća se da se od ponedeljka 30. marta svakog radnog dana od 7.30 do 8.00 na Drugom kanalu Radio Televizije Srbije emituje program namenjen predškolskom uzrastu, u okviru koga se prikazuje serijal “Na slovo, na slovo“, kao i serije “Ovako vas vidimo“ i “Plava ptica“.

Biće emitovano i više od 30 video materijala koje je resorno Ministarstvo izradilo u saradnji s partnerima u okviru projekata “Vrtići bez granica“, a u okviru novog Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta“.

Kada je reč o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, emitovanje časova počelo je 17. marta u 8.00 na kanalu RTS 3, sa po dva časa za učenike od I do VII razreda i tri časa za učenike VIII razreda. Od 23. marta za prvi ciklus (I-IV razred) broj časova povećan je na tri, a počelo je emitovanje na RTS 2. Za učenike od V do VII razreda na kanalu RTS 3 emitovano je po tri časa, a za učenike VIII razreda po četiri časa.

Osim toga, snimljene su i emitovane 42 kraće video poruke, među kojima su poruke psihologa učenicima i roditeljima, vežbe za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i filmovi kreativnih kolaža za aktivnosti kod kuće za prvi ciklus obrazovanja i vaspitanja.

Pomoć i podršku u pripremi i organizaciji časova i video poruka su pružili Udruženje “Petlja“ za časove informatike i računarstva, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu za video poruke fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta za video poruke fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Za gimnazije i srednje stručne škole ukupno je snimljeno 426 časova, od kojih je do sada emitovano 140 . Za dualno obrazovanje je ukupno snimljen 121 čas.

Muzičke škole “Lisinski”, “Stanković” i “Đorđević” snimile su 20 klipova s nastavnim jedinicama teorijskih predmeta, a obrazovni sadržaji su objavljeni na Jutjubu i na sajtovima škola.

U cilju ostvarivanja prava svih učenika na obrazovanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehniloškog razvoja u saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina, nacionalnim i lokalnim/manjinskim medijima organizovalo je pripremu, snimanje i emitovanje časova na osam jezika nacionalnih manjina, na kojima se celokupna nastava izvodi.

Do 1. aprila snimleno je ukupno 599 priloga na osam jezika, koji prate odgovarajuće nastavne jedinice osnovne i srednje škole, i to:

Na mađarskom 157, na albanskom 139, bosanskom 155, bugarskom 5 (oni prate časove koji su emitovani u zemlji matici, a odgovaraju planu i programu nastave i učenja u Republici Srbiji), hrvatskom 46, rumunskom 32, rusinskom 24 i slovačkom 41.

Izvor: tanjug, dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.