Dan MUP i policije; Vučić: Nikome nećemo dozvoliti ponižavanje srpske policije

0
Foto: Novosadska

Nikome nećemo dozvoliti ponižavanje srpske policije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na centralnoj manifestaciji proslave Dana policije.

Vučić je rekao da, suprotno onome što se događa u pojedinim zemljama, rukovodstvo Srbije, od predsednika, preko premijera do ministra unutrašnjih poslova, garantuje da nikada neće dozvoliti ponižavanje srpskih policajaca i ugrožavanja vrednosti koje je policija uspela da stvori.

Predsednik je, u obraćanju na ceremoniji ispred Palate Srbija, naglasio da građani Srbije imaju mnogo razloga da budu zahvalni policiji, koja je imala i ima izazova u izobilju.

“Zauzvrat možete da zamolite građane samo jedno – da dozvole da obavljate svoj posao i ne koriste policiju kao sredstvo u sukobima drugačijih mišljenja. Srpski policajci i poštovanje Ustava su svetinje. Nikome nećemo dozvoliti ponižavanje dostojanstva srpskog policajca i ugrožavanje vrednosti koje je policija uspela da stvori. Svi moraju da izopšte policiju iz svojih sukoba i dozvole da časno obavljaju svoj posao”, poručio je Vučić.

Istakao je da je policija uvek, za razliku od onoga što danas možemo da vidimo u drugim državama, imala nepristrasni pristup i delovala sa ciljem smanjenja tenzija, dodajući da uspešnost rada policije ne zavisi od broja uhapšenih, već koliko su ulice mirne i koliko se građani osećaju sigurno.

Podsetio je da je prošle godine rekao da će uvek biti napada na policiju i da će oni biti krivi kriminalcima i onima koji će iz različitih interesa podržavati kriminalne aktivnosti.

“Neće nikada biti jednostavno da objasnite da ste samo radili posao, ali to ne sme da vas odvrati od ispunjavanje obaveza. Tu ste da očuvate red i mir. Na kraju krajeva i pored kritika svi ljudi uvek pozovu policiju i traže podršku od vas, jer znaju da je to najbrža pomoć”, podvukao je on.

Poručio je da je danas savršen dan da se proslavi postizanje napretka i boljitka u policiji, zahvalio pripadnicima MUP-a na zalaganju i požrtvovanju i dodao da će se nastaviti da ulaganjima u opremu, oružje, ali pre svega, u ljude.

“Snaga policije se proširila za skoro 5.000 ljudi, za skoro 700 novih vozila, četiri helikoptera, a tri još očekujemo. Uz nove uniforme i opremu, plate veće za gotovo 40 odsto, nove stambene projekte za veteran, koji su u toku”, rekao je Vučić na obeležavanju Dana MUP-a ispred Palate Srbija.

Predsednik je poručio da je od svih promena najprimetiniji porast uvažavanja građana prema pripadnicima MUP-a.

“Takvo poštovanje nije nešto što predsednik ili vlada mogu da kupe ili poklone, već je zasluženo posvešćenoscu pripadnika policije, boljim rezultatima i većim pouzdanjem čitave policije”, rekao je Vučić.

On je posebno zahvalio mladi polaznicima policija što su, kaže, pokazali ogromnu disciplinu i odgovornost tokom krize koja je iznenadila ceo svet, ali ne i njih, i poželeo im mnogo uspeha u teškom radu.

“Vi ste ponajmanje bili iznenađeni i držali ste se hrabro, odgovorno i ozbiljno i time pokazali da zaslužujete policijsku značku i da se bavite jednim od najčasnijih zanimanja koje neka država može da ponudi”, rekao je Vučić.

Ukazao je da se država prethodnih godina trudila da podigne standard policije, dodajući da zna da još nismo na nivou gde bismo mogli reći da smo zadovoljni.

“Ako poredite ranije plate i današnje, one su značajno veće, a ako uspemo da nastavimo sa ekonomskim oporavkom zemlje biće još veće. To može samo uz vaš predan rad, borbu protiv kriminala, korupcije, neselektivnom, da niko nije iznad zakona”, kazao je on.

Vučić je ukazao da je bitno da danas građani mogu da vide oružje i oruđe kojim policija raspolaže, navodeći da, kada se pogledaju helikopteri, može da se vidi kakav je put Srbija prošla i prešla, koliko smo napredovali, i koliko novca uložili.

Obećao je nabavku još helikoptera, pominjući one tipa Super Pume.

“Nastavićemo ulaganje u opremu, oružje, u vozila ali pre svega u ljude, brigu o našim policajcima, koji su služili otadžbini uvek kada je bila najugroženija”, istakao je Vučić.

On je dodao da je bitno da policijski službenici imaju rešeno stambeno pitanje, da mogu da se posvete svetom poslu očuvanju reda i mira.

Zahvalio se vatrogascima i specijalnim jedinicama koje su uvek prve da pomognu našem narodu.

“Nastavite da radite još vrednije, a država će uvek umeti da iskaže zahvalnost. A građanima hvala što su, i bez obzira što postoji kampanja protiv policije, uvek uz svoju državu Srbiju, svoju policiju, znate da su tu da vam pomognu, da smo svi mi samo vaš servis. Hvala što volite našu najbolju i najlepšu otadžbinu”, zaključio je Vučić.

Zlatne medalje za hrabrost, posvećenost službi i zasluge

Pripadnicima policije koji su svojim radom doprineli u suzbijanju kriminala, zapleni narkotika, spasavanju ljudskih žživota, ali i u suzbijanju širenja virusa korona tokom vanrednog stanja danas su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Medalje su im uručili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić.

Predsednik Vučić je zlatnu medalju dodelio komandiru odeljenja za protivdiverzivnu zaštitu policijske brigade Draganu Krtiniću za hrabrost, koji je u Kruševcu otklonio eksplozivnu napravu sa jedne porodične kuće, a koja se aktivirala odmah nakon premeštanja zbog čega je zadobio lakše telesne povrede.

Zlatnu medalju dobio je i Milorad Ćulum, šef odseka u sektoru unutrašnje kontrole u Novom Sadu, za posvećenost službi. Kako je na ceremoniji rečeno, on je doprineo velikom broju otkrivenih koruptivnih krivičnih dela.

Milan Gligorijević, pomoćnik načelnika sektora za analitičku, telekomunikacione i IT, treći je dobitnik zlatne medalje, koji se istakao u uspostavljanju komunikacione infrastrukture, kao i na uspostavljanju sistema “Bezbedan grad”.

Ministar Stefanović je srebrnu medalju uručio Ivanu Vučetiću, kapetanu policije, za hrabrost jer se spasio živote bebe i majke, koja je pretila da će skočiti sa terase.

Srebrnu medalju dobio je Goran Marković vodnik prve klase policije iz Jagodine za posvećenost službi, a zahvaljujući informacijama do kojih je došao zajedno sa kolegom u Jagodini je prošle godine u septembru zaplenjeno 140 kg marihuane.

Davor Vidović, potpukovnik policije i šef odseka za unapređenje rada specijalističkih timova pri sektoru za vanredne situacije, dobio je srebrnu medalju za angažovanje na spasavanju iz ruševina.

Direktor policije Vladimir Rebić bronzane medalje uručio je Nenadu Todorović iz Valjeva za hrabrost jer se spustio u bunar i spasio život starije žene, zatim, Saši Mitiću, načelnika odeljenja za suzbijanje nasilja, za posvećenost službi i uspostavljanje preventivnih mera, kao i Slađani Antonijević, zamenik načelnika odeljenje za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu, za zasluge.

Savršen dan da proslavimo napredak policije

Danas je savršen dan da se proslavi postizanje napretka i boljitka u policiji, poručio je predsednik Srbije , zahvalio pripadnicima MUP-a na zalaganju i požrtvovanju i dodao da će se nastaviti da ulaganjima u opremu, oružje, ali pre svega, u ljude.

“Snaga policije se proširila za skoro 5.000 ljudi, za skoro 700 novih vozila, četiri helikoptera, a tri još očekujemo. Uz nove uniforme i opremu, plate veće za gotovo 40 odsto, nove stambene projekte za veteran, koji su u toku”, rekao je Vučić na obeležavanju Dana MUP-a ispred Palate Srbija.

Predsednik je poručio da je od svih promena najprimetniji porast uvažavanja građana prema pripadnicima MUP-a.

“Takvo poštovanje nije nešto što predsednik ili vlada mogu da kupe ili poklone, već je zasluženo posvećenošću pripadnika policije, boljim rezultatima i većim pouzdanjem čitave policije”, rekao je Vučić.

On je posebno zahvalio mladi polaznicima policija što su, kaže, pokazali ogromnu disciplinu i odgovornost tokom krize koja je iznenadila ceo svet, ali ne i njih, i poželeo im mnogo uspeha u teškom radu.

“Vi ste ponajmanje bili iznenađeni i držali ste se hrabro, odgovorno i ozbiljno i time pokazali da zaslužujete policijsku značku i da se bavite jednim od najčasnijih zanimanja koje neka država može da ponudi”, rekao je Vučić.

Obeležavanje je počelo tradicionalno, svečanim sečnjem slavskog kolača u ime obeležavanja slave – Svete Trojice.

Centralna manifestacija ispred Palate Srbija, počela je minutom ćutanja za žrtve virusa korona, među kojima je bilo i osam policajaca, kao i himnom Srbije.

Na početku, predsednik Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišli su postrojeni vod policije.

Svečanosti prisustvuju ministri u vladi, predstavnici javnog života, kao i građani.

Stefanović: I pripadnici MUP-a pokazali kako se bori za SRB

Skoro 400 novih pripadnika policije, polaznika 21. klase Centra za osnovu policijsku obuku, predstavljeno je danas na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da se policija hrabro borila protiv korona virusa.

“Predstavljamo vam 400 polaznika, mladića i devojaka koji će vrlo brzo postati deo MUP. Želeo sam da Srbija danas upozna ove mlade ljude koji su zaslužili ovo mesto u našim redovima”, rekao je Stevanović na svečanosti ispred Palate Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Stefanović je rekao da su polaznici, kada je počela kriza zbog epidemije korona virusa, kada je bilo najteže, izrazili želju da nastave obuku i time zaslužili da postanu pripadnici MUP-a.

“Svi oni su odlučili da ostanu i nastave da uče i rade i da daju svoj doprinos za bezbednu Srbiju”, rekao je Stefanović i dodao da je ponosan na njih.

Ministar je rekao da je ponosan na njih jer istinski shvataju šta znači biti policajac i kako treba voleti svoju zemlju i uhvatiti se u koštac sa izazovima, a ne birati lakši način, već biti tu za svoje građane.

“Njihove kolege koje su već u redovima policije su opravdali ovo ulaganje. Pripadnici MUP-a su se hrabro suočili sa opasnostima i rizicima koje je doneo korona virus iako se ranije ni sa čim sličnim nisu sreli, sve zadatke koji su pred njih stavljeni su obavili uspešno i to su i građani prepoznali i uzvratili velikim poverenjem”.

Stefanović im je zahvalio na ogromnom radu, jer se nisu stavljali na stranu i čekali da to reši neko drugi, već ušli srcem u bitku protiv širenja epidemije i pokazali zajedno sa lekarima i vojnicima i volonterima kako se bori za Srbiju.

Dodao je da je u MUP-u bilo dosta porodica gde oba člana nose uniformu i da su se ipak odlučili da ne koriste svoje pravo da jedan član ostane kod kuće.

“Tokom epidemije je više od 350.000 ljudi je prešlo naše granične prelaze, a skoro 130.000 ljudi se obratili za pomoć oko dostave hrane i lekove. Takođe, obilazili su ljude u udaljenim selima i planinama i pomagali gde je to bilo nužno. Odgovorili smo na 50.000 poziva i mejlova, binuli i oko 100.000 ljudi u samoizolaciji”.

Stefanović je rekao da su naši vatrogasci spasili ove godine više od 1.100 ljudi i ugasili preko 11.500 požara.

Mnoštvo brojki pokazuje šta su uradili pripadnici MUP-a tokom krize, rekao je Stefanović i istakao da su to ljudi velikog srca.

“Veliko hvala lekarima i medicinkom osoblju. Pripadnici MUP-a su i pored krize nastavili da odlučno hapse kriminalce i za prvih pet meseci zaplenili su više od tri tone narkotika i smestili iza rešetaka više od 670 dilera koji su pokušali da truju našu decu. Od početka godine učestvovali su i u sedam međunarodnih akcija gde je širom sveta uhaašeno 36 ljudi i zaplenjeno skoro 6 tona droge. U Srbiji su razbili 4 organizovane kriminalne grupe i procesuirali su i 269 osoba koje su raznim mahinacijama oštetili budžet za oko 1,5 milijarde dinara”.

Stefanović kaže da je stopa kriminala u Srbiji u stalnom padu i da je prošle godine bio najmanji broj izvršenih krivičnih dela u poslednjih 25 godina.

Prema njegovim rečima, u prvih pet meseci ove godine za 14 odsto je zabeleženo dodatno smanjenje broja krivičnih dela.

“Hvala predsedniče Vučiću jer ste imali uvek sluha za potrebe MUP-a i na podršci. Zato možemo da investiramo u ljude, opremu, objekte i vozila. Ove investicije su važne za građane koji dobijaju profesionalniju policiju”.

Kako je naveo, nabavljeno je hiljade novih uniformi, 730 patrolnih, terenskih i drugih vozila, četiri nova helikoptera, omogućena dva povećanja plata, kao i gradnja stanova za pripadnike MUP-a, izgrađeni su novi vatrogasni domovi, nove stanice policijske i drugi objekti.

Sve to pokazuje koliko brinemo za pripadnike MUP-a, dodao je ministar.

Taktička vežba srpske policije ispred Palate Srbija

Pripadnici policije prikazali su danas na platou ispred Palate Srbija, pred mnogobrojnim građanima, tehnike spuštanja iz helikoptera, simulirane borbe s napadačem, borilačke veštine i gađanje vatrenim oružjem.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinici (SAJ) izveli su, tokom ceremonije obeležavanja Dana MUP Srbije i Dana policije, taktičku vežbu u saradnji sa Helikopterskom jedinicom MUP-a, a prikaz je obuhvatao izvođenje specijalnih alpinističkih tehnika desantiranja iz helikoptera.

Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata izvela je prikaz vežbe zaštite štićenog lica u koloni vozila pod pratnjom uz podršku Helikopterske jedinice, a tom prilikom simuliran je napad iz vatrenog vozila na vozilo u kojem se nalazi štićenik.

Prikaz borilačkih veština izveli su polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku, a oni su na platou ispred Palate Srbija pokazali vežbu “pištolj-kate”, koja predstavlja kombinaciju karate tehnika i stavova za gađanje vatrenim oružjem.

To su demonstrirali kroz borbu sa zamišljenim protivnikom.

Polaznici su prikazali i karate tehnike – udarci rukom i nogom,kao i odbrana od udaraca.

Lomljenjem daske prikazali su preciznost udarca nogom, a onda je usledilo izvođenje džudo tehnika i padova, koji su važan preduslov za tehnike bacanja sa akrobatskim elementima, a koji su takođe prikazani.

Kroz dogovorenu borbu simulirana je odbrana od udaraca rukom i nogom. Tehnikama samoodbrane demonstrirana je odbrana od padova, pretnje pištoljem, obuhvata, napada nožem i napada opasnim predmetom uz maksimalnu kontrolu lica.

Prikazana je i upotreba službene palice – tehnike vođenja prema licu koje je u zaštitnoj opremi koja se koristi u obuci polaznika.

Pokazne vežbe komentarisao je potpukovnik policije Dragan Mrdalj, koji je komentarisao i svečani defile zastavnog voda i ešalona.

Svečanom ceremonijom, prikaznim vežbama i veštinama obeležen je Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.