Dačić: Otvaranje granica nije jednostrana odluka

0
Granični prelaz Horgoš

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kada je reč o otvaranju granica i putovanjima izvan granica države, rekao je juče da se tu ne radi o jednostranim odlukama, već o standardima koje nameću i traže i druge zemlje.

Dačić je kazao da ne može da se razgovara samo o merama Srbije, već da se moraju imati u vidu i druge zemlje, kao i njihovi zahteve.

Napomenuo je da je jedno pitanje otvaranje granica za građane Srbije i za ulazak i izlazak iz našu zemlju, a da je drugo pitanje ulazak i izlazak kada se radi o strancima.

“Kod nas, reč je o negativnim testovima ne starijim od 72 sata. Stranci koji dolaze u Srbiju treba da imaju negativan test i potvrdu od vladine komisije za ulazak u zemlju”, objasnio je šef diplomatije u emisiji “Upitnik” RTS-a.

Ukazao je da se od 1. juna bez bilo kakve potvrde mogu preći granice sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom i da je reč o zemljama-susedima koje nisu članice EU.

Kada je reč o zemljama članicama EU, Dačić je kazao da ostaje na snazi odluka EU da su njihove granice na nivou Unije zatvorene do 15. juna, ali, kako je naveo, naši građani iz zemalja EU mogu da se vrate u Srbiju i u takvim uslovima, uz potvrde koje im izdaju državni organi Srbije.

Podsetio je da država više ne organizuje humanitarne letove za repatrijaciju, jer više ne postoje srpski državljani “zaglavljeni” van granica Srbije, ali da je Er Srbija nastavila da organizuje specijalne letove na kojima građani plaćaju svoje karte.

Sada imamo onlajn diplomatiju, videćemo za posle

Dačić je rekao da je pandemija virusa Kovid-19 uticala na promenu načina delovanja u spoljnoj politici, te da se sada spoljna politika vodi onlajn, a da je previše rano da se odgovori na pitanje kako će izgledati način života posle pandemije.

“Ova pandemije je promenila spoljnu politiku koja se danas svodi na onlajn spoljnu politiku. Prošlog petka imali smo sednicu Saveta bezbednosti UN povodom 75 godina od pobede nad fašizmom, na kojoj su učestvovali šefovi diplomatije putem onlajn uključenja”, rekao je Dačić u emisiji “Upitnik” RTS-a.

Dodaje da je njegovoj agenda i dalje da nema putovanje u inostranstvo.

Kako je kazao, postoje pojedini bilateralni sastanci, poput onog koji je imao sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom i sastankom predsednika Aleksandra Vučića sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali i dalje nema zakazanih skupova na međunarodnom nivou sa direktnim učešćem.

Govoreći o ulozi međunarodnih organizacija u suočavanju sa pandemijom Covid-19, Dačić je kazao da se međunarodna zajednica, uključujući i međunarodne organizacije nisu najbolje snašle.

Napomenuo je da je Savet bezbednosti UN imao samo jednu sednicu koja se bavila ovim pitanjima i na kojoj države članice nisu uspele da se dogovore ni oko saopštenja o najvećoj svetskoj krizi nakon Drugog svetskog rata.

“SAD su tražile da u saopštenju NR Kina bude navedena kao zemlja porekla pandemije. Sa druge strane, EU takođe na početku nije imala jasan pristup, ali sada imaju smernice i uputstva, međutim i dalje nemaju jasna pravila na svim nivoima o tome kako i šta u uslovima ove pandemije”, navodi šef diplomatije.

Komentarišući verbalni sukob između SAD i NR Kine povodom pandemije, Dačić je rekao da ne možemo da očekujemo da će se stvoriti novi geopolitički poredak ali, kako je naglasio, doći će do premeštanje moći sa Zapada na Istok.

“Kina će sledeće godine imati kumulativni rast od 10 odsto, dok će SAD doći do, kako govore predviđanja, na minus jedan odsto”, objašnjava Dačić i dodaje da se očekuje pad BDP sledeće godine za tri odsto, što je najveći pad od Velike depresije iz 1929. godine.

Kako je rekao, pandemija je pokazala da i pored globalizma, ova pitanja mora da se preispitaju i na nacionalnom nivou i smislu zaštite nacionalne bezbednosti.

“Ova pandemija je pokazala da samo dobro organizovani sistemi javnog zdravlja mogu da daju odgovore. Kada je javni interes u pitanju, privatne kompanije imaju logiku svog poslovanja, a to je profit, dok je uloga države drugačija”, objašnjava Dačić i podseća da je nivo smrtnosti u Srbiji negde oko dva odsto, dok je u Velikoj Britaniji dostigao čak 15 odsto.

Sada je, smatra on, veoma važno da SZO i međunarodna zajednica ne skliznu u problem poput one kada je bio svinski grip i kada se na kraju retko ko vakcinisao, jer se stvorilo nepoverenje.

“Mi podržavamo da se kreira jedna bezbedna i efikasna vakcina koja će izbeći one stvari koji smo imali sa svinskim gripom, kada je bilo planirano oko 4,9 milijardi vakcinisanja, a na kraju je samo oko 150.000 njih vakcinisano”, podseća Dačić.

Kaže da je veoma bitno kako funkcioniše društvu u uslovima krize i ocenjuje da je Srbija u ovoj krizi ušla sa najmanje moguće štete kada je u pitanju zdrastveni šitem, kada je u pitanju ekonomija, te da se sledeća godina očekuje i rast od pet, šest odsto.

“Mi moramo da menjamo svoj odnos prema zemlji i planeti, jer mi smo stvorili planetu koja je omogućila da se stvori korona. Bitna je dobra organizacija, poverenje u lekare i u državni sistem”, zaključio je Dačić.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.