Brnabić za ITU o razvoju digitalizacije u Srbiji

0
Foto: Novosadska

Premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za najveću svetsku telekomunikacionu organizaciju, Međunarodnu telekomunikacijsku uniju (ITU), govorila je o razvoju digitalizacije u Srbiji i istakla da brza digitalna transformacija brzo menja našu ekonomiju.

ITU je agencija Ujedinjenih nacija koja je odgovorna za pitanja koja se tiču informacionih i komunikacionih tehnologija, a ujedno i najstarija i najuticajnija međunarodna organizacija koja na nivou svih zemalja članica UN koordiniše razvoj telekomunikacija i digitalizaciju.

Intervju je objavljen juče, kada se u Ženevi održavao ovogodišnji savet Međunarodne unije za telekomunikacije, na naslovnoj stranici te organizacije, čime je, navodi se u saopštenju njenog kabineta, naša zemlja ponovo dobila ogromnu svetsku pažnju.

U intervjuu premijerka govori o digitalnom bumu koji se dešava u Srbiji i o tome kako širokopojasni internet potstiče rast i razvoj naše zemlje.

Tržište telekomunikacija u Srbiji je visoko konkurentno i pokrenulo je trku između provajdera koji žele da dođu do korisnika. Ova praksa je rezultirala visokim nivoom pokrivenosti 4G tehnologijom, koji sada dostiže više od 99,5 odsto domaćinstava sa najmanje jednim mobilnim provajderom, a većina sa sva tri, rekla je Brnabić u intervjuu.

Dodala je da u pogledu fiksnog širokopojasnog pristupa, dve trećine domaćinstava ima pristup širokopojasnoj mreži nove generacije, a samo pet odsto domaćinstava, uglavnom u udaljenim ruralnim sredinama, nema pristup fiksnoj širokopojasnoj mreži.

Istakla je da su te cifre pomogle Srbiji da postane lider u regionu i ispred nekih zemalja Evropske unije i dodala da posao još nije gotov, te da je vizija vlade “inkluzivno gigabitno društvo do 2025. godine”.

Na pitanje zašto vlada veruje u razvoj širokopojasne mreže i njen uticaj na ekonomski rast, Brnabić je rekla da Srbija ima snažno digitalno društvo i da brza digitalna transformacija brzo menja našu ekonomiju.

Sektor IKT doprinosi 5,3 odsto našem BDP-u i primećujemo stalan rast iz godine u godinu. U isto vreme, izvoz IKT-a je najveći u regionu i raste za najmanje 20 odsto godišnje, istakla je premijerka.

Navela je primere da je srpska kompanija Nordeus jedan od vodećih svetskih proizvođača i izdavača mobilnih igara, dok je SevenBriges jedna od vodećih kompanija za genetička istraživanja i ocenjena kao jedna od 50 najpametnijih svetskih kompanija.

Pored toga, vrhunske međunarodne tehnološke kompanije osnovale su ovde centre za istraživanje i razvoj. Stvaranje međunarodno poznate i rastuće baze inženjerskih talenata, obezbeđivanje najkonkurentnijeg oporezivanja preduzeća u Evropi, pomaže nam da stvorimo novi brend za Srbiju – modernu zemlju koja je privlačna za mlade ljude, preduzetnike i investitore, naglasila je Brnabić.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije, Houlin Žao je prošle godine u Beogradu, sa premijerkom Brnabić, otvorio drugi Western Balkans Digital Summit.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.