Brnabić: Put Srbije – mir, saradnja i zajednički prosperitet

0
Foto: srbija.gov.rs printscreen rts

Privredni rast i razvoj u 21. veku mogu se postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, poručila je na otvaranju Sajma izvoza u Šangaju predsednica srpske vlade Ana Brnabić i istakla da je Srbija važno čvorište inicijative “Pojas i put”. Kineski predsednik Si Đinping poručio da je ekonomska globalizacija istorijski trend koji se ne može zaustaviti.

Premijerka Srbije je, uz predsednika Kine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa, jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma Ekspo, koji je okupio oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje se predstavljaju na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Brnabićeva je poručila da je Srbija, jasno i nedvosmisleno napravila svoj izbor – put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

“Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu”, istakla je premijerka Srbije.

Takva politika je, ukazala je ona, ne samo vrednosno ispravna, već donosi i konkretnu korist za građane, privredu, ali i partnere Srbije.

Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka – viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

“I da napred, svi mi, možemo samo zajedno”, poručila je Brnabić.

Ona je primetila da se ovogodišnji sajam u Šangaju održava u vreme kada se svetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, a pred svima se nalazi suštinski izbor između dve vizije, odnosno dve paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. veku.

Na jednoj strani je, ističe, put miroljubive koegzistencije, saradnje i zajedničke budućnosti, koji podrazumeva dalju globalizaciju, jačanje ekonomske međuzavisnosti, dijalog među civilizacijama i intenziviranje međuljudskih veza.

Na drugoj strani su, kaže, protekcionizam, carinske i necarinske barijere, trgovinski ratovi.

Politika otvorenosti i saradnje 

Kako je rekla, umesto budućnosti u kojoj, umesto da zajedno radimo za opšte dobro, i udruženim resursima i sredstvima, nalazimo rešenja za izazove – od klimatskih promena, migracija, do digitalizacije, često biramo da se zatvaramo, ne komuniciramo i bežimo od problema, u nadi da će upravo nas ti problemi obići, a da će neko drugi morati sa njima da se bori.

“U nadi da će naše zajedničke probleme i izazove rešavati neka druga zemlja i nacija, pojedinačno i, istovremeno, u nadi da će naša privreda, naučnici, inovatori, biti zaštićeni ne tako što ćemo ulagati u njih da postanu konkurentniji, već tako što ćemo sprečavati druge da se sa njima takmiče. Za mene, to je put koji će svima nama, svakoga dana, donositi više problema i manje opšte koristi i blagostanja, umesto da svaki dan ovaj svet, naš zajednički, postaje bolje mesto za život svih nas”, rekla je Brnabićeva.

Iznela je podatke da je Srbija u 2018. godini smo ostvarila stopu privrednog rasta od 4,4 odsto, najvišu u prethodnoj deceniji, da je više nego prepolovljena nezaposlenost, smanjen javni dug na 52 procenta BDP-a, uz najviše privučenih stranih direktnih investicija od svih zemalja sveta u odnosu na veličinu naše ekonomije.

Istakla je da upravo zahvaljujući politici otvorenosti i saradnje, iskrene posvećenosti boljitku Srbije, ali i svih partnera – bilo da su oni u Evropi, Aziji, Americi ili Africi, kompanije koje posluju u Srbiji mogu pod povlašćenim uslovima i bez carina da izvoze svoje proizvode kako na tržište EU, tako i na tržišta država Evroazijske ekonomske unije i Turske.

“Iako smo mala zemlja, po bilo kojim parametrima neuporediva sa veličinom, snagom i resursima Kine, mi delimo isti put – put partnerstva, otvorenosti i saradnje, umesto barijera i zatvaranja”, poručila je Brnabićeva.

Ona je navela da je Kina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primer da se rast i razvoj u 21. veku mogu isključivo postizati u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun.

“Snažno podržavamo nastavak kineske politike otvaranja i reformi u novoj eri. Ova politika ne samo da doprinosi daljem napredovanju Kine, već otvara niz razvojnih prilika za ostale zemlje širom sveta”, dodala je Brnabić.

Srbija odlučna da iskoristi razvojnu priliku 

Poručila je da je Srbija odlučna da u potpunosti iskoriti tu jedinstvenu istorijsku razvojnu priliku.

Prema njenim rečima, benefiti čeličnog partnerstva Kine i Srbije se osećaju u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Kinom u mehanizmu saradnje “17+1”.

“Srbija je važno čvorište na mapi inicijative “Pojas i put””, podvukla je premijerka Brnabić.

Navela je da Srbija, sa kineskim kompanijama radi na razvoju i promociji transportnog koridora “Europe-Asia Land-Sea Express Line” od luke Pirej u Grčkoj, preko Beograda u Srbiji, do Budimpešte u Mađarskoj, dok kineske kompanije, potput “Hbisa”, “Ziđina”, “Linglonga”… ne samo da doprinose reindustralizaciji Srbije i regionalnom infrastrukturnom povezivanju, već i služe kao most međuljudske i kulturne saradnje naših dveju država.

“Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Kine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT-ja, veštačke inteligencije, robotike, digitalne poljoprivrede”, navela je Brnabićeva.

Zbog svega toga, Vlada Srbije je prisutna u Šangaju, sa brojnom delegacijom, upravo kako bi pokazali da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka, viziju saradnje.

U tom smislu, dodala je da joj je drago što je i predsednik Francuske Emanuel Makron podelio isti viziju povezivanja Evrope i Kine, što su, dodala dobre vesti i za Srbiju.

Ona je još jednom čestitala domaćinima i predsedniku Siju 70. godina prosperiteta Kine i zahvalila se na podršci ekonomskom razvoju Srbije, saradnji, i otvorenosti za inicijative, ideje, proizvode i prijateljstva iz Srbije.

Navela je da joj je velika čast što ima priliku da, u ime Srbije, učestvuje na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju.

Brnabićeva je dodala da Srbija, kao prijatelj, sa pažnjom prati i raduje se zbog rezultata koje je Kina postigla u proteklim decenijama, a koji se najbolje vide u dinamičnom i snažnom ekonomskom rastu, dramatičnom smanjenju siromaštva i ulaganjima u ljude.

Brnabićeva je po svečanom otvaranju sa liderima drugih zemalja obišla Sajam.

Si: Moramo uložiti dodatne napore za unapređenje saradnje

Domaćini veruju da će Sajam, održan prvi put prošle godine, u narednom periodu beležiti sve veće uspehe i ističu da će pojedini proizvodi i inovacije po prvi put biti predstavljeni upravo na ovom Ekspo Sajmu.

Kineski predsednik Si Đinping zvanično je proglasio sajam otvorenim i poželeo dobrodošlicu gostima iz celog sveta.

Kako je rekao, pre godinu dana na tom istom mestu, održan je prvi Ekspo Sajam, koji je bio veoma uspešan, ali su domaćini srećni što je ove godine više gostiju nego 2018.

On je istakao da je ekonomska globalizacija je istorijski trend, koji ništa ne može zaustaviti.

Zato, poručio je Si, svi moraju da ulože dodatne napore u unapređenje saradnje na globalnom nivou, jer se izazovi ne mogu rešavati pojedinačno.

“Moramo da ojačamo mehanizme međunarodne saradnje. Moramo da radimo zajedno na unapređenju ekonomske saradnje, jer su zemlje povezane i integracija ekonomije danas je imperativ”, poručio je Si.

On je rekao da je važno da postoji međusobno razumevanje, da se ljudi povezuju, a da se sprečavaju ratovi, protekcionizam i unilateralizam.

Ukazao je i na značaj inovacija i nauke za dalji razvoj tehnologije i privrede, te naveo da je važna izgradnja otvorenog sveta, zasnovanog na principima UN, koji će doneti dobrobit svima.

Si je poručio da je Kina otvorila svoja vrata ka svetu i da će nastaviti u pravcu otvaranja svog tržišta.

Podsetio je da je Kina najmnogoljudnina zemlja na svetu, što znači da je potencijal njenog tržišta ogroman.

“Verujem u dalji napredak i razvoj kineske ekonomije”, rekao je Si.

Makron: Izgradnja poverenja kroz dijalog 

Da je međunarodna saradnja potrebna, saglasan je i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je posebno istakao značaj izgradnje poverenja između država.

To je, kako je rekao, posebno važno za odnose Kine i Evropske unije, koje, kaže, treba da izgrade poverenje kroz dijalog i saradnju.

Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje Sajmu u Šangaju, jer je time, navodi, ispunio obećanje dato kineskom predsedniku da će doći ove godine na Ekspo, te dodao da se nastavlja dijalog započet prošle godine, u cilju povezivanja Kine i Evrope.

Makron je dodao da je otvaranje Kine prema svetu velika šansa za tu zemlju, ali i za Evropu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis istakao je da prisustvo Grčke na Sajmu Ekspo dokazuje da ta zemlja pridaje veliki značaj saradnji sa Kinom.

Odnosi Grčke i Kine, dodao je, nisu novi, već traju decenijama i postaju sve jači, uz veliko poštovanje koje dve zemlje međusobno gaje, kao dve antičke kulture.

Micotakis je rekao da je zahvaljujući geografiji, Grčka uvek bila otvorena prema svetu, te da je, kao i Kina, pomorska zemlja.

U tom smislu, pomenuo je da je grčka luka Pirej važna veza između istoka i Evrope.

“Ekonomska kriza u Grčkoj bila je tragedija, ali kao i u svakoj grčkoj tragediji, na kraju dolazi katarza. Izašli smo iz krize pragmatičniji nego što smo bili”, rekao je Micotakis.

Premijer Jamajke Andrej Holmes rekao je da ta zemlja čeni mogućnost da se predstavi na Sajmu Ekspo, koji otvara vrata za proizvode sa Jamajke za tržište Kine, ali i drugih zemalja.

Izvor: tanjug, rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.