Brnabić: Prestali smo da budemo zemlja koja beleži istorijske poraze; predloženi novi ministri

0
Foto: srbija.gov.rs

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izložila je ekspoze i predstavila članove kabineta.

“Drugi put imam ogromnu čast da stojim pred vama i tražim podršku za program rada koji predlažem za Vladu Republike Srbije u narednom periodu. Srbija je fundamentalno drugačija zemlja nego 2014”, poručila je.

“Prestali smo da budemo zemlja koja beleži istorijske poraze i postali zemlja koja pobeđuje. Počeli smo da radimo, prestali smo da kukamo”, ističe.

Dodaje da se naša država, u međunarodnim okvirima, poštuje.

“Na međunarodnom planu, Srbija je postala zemlja koja se poštuje i uvažava. Zemlja koja vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi”, izjavila je.

Kako kaže, Srbija je finansijski stabilna država.

“Zemlja u kojoj je nezaposlenost na istorijski niskom nivou, zemlja gde je prosečna plata više od 500 evra i gde plate i penzije konstantno rastu”, kaže mandatarka i dodaje da svi treba da budemo ponosni na to, kao i da ono što je urađeno u poslednjih 6 do 7 godina bilo sve osim lako.

Šest ciljeva nove vlade

“Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa – borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije”, naglasila je.

Dodala je da će nova vlada, u skladu sa potrebama, izazovima sa kojima se suočavamo i rezultatima, otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi naše zemlje i kvalitetu života u njoj.

Kao prioritetnu istakla je borbu za zdravlje građana Srbije.

“Prvi prioritet pred ovom vladom je zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa. Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost”, kaže Brnabićeva i dodaje da Srbija u svemu tome mora da napreduje.

U ekspozeu pred poslanicima naglasila je da je neophodno da se gradi dalje na postignutim rezultatima, a svako od ministara će, u svom resoru, imati svoje prioritete, dok će vlada imati osnovne pravce delovanja.

U nekim oblastima, prema njenim rečima, Srbija je samo u ove prethodne tri godine otišla dalje i menjala se brže nego mnoge zemlje Evrope.

“Od 2017. godine, Informatika je obavezan predmet u osnovnim školama od 5. razreda, kada učenici počinju da uče blokovsko programiranje, dok od 6. razreda uče i tekstualno programiranje, da bi se u 8. razredu već susreli sa elementima nauke o podacima“, objasnila je ona.

Brnabićeva je ukazala da je od ove školske godine za prvake uveden predmet Digitalni svet, kroz koji od malih nogu uče da shvataju svet u kome žive, i da budu spremniji, svestraniji i sa više samopouzdanja nego njihovi vršnjaci u drugim delovima Evrope i sveta.

“U srednjim školama skoro 2 odsto učenika ide u specijalizovana IT odeljenja. Obezbedili smo pristup internetu u svim osnovnim školama i uložili smo dodatnih 10 miliona evra u pristup brzom internetu za 1.000 škola. Danas imamo 10.000 digitalnih učionica, a kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2022.”, rekla je Brnabićeva.

Kako je dodala, nova vlada neće odustati od zajednice srpskih opština.

“Imaćemo ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje mi nećemo odustati. Prioriteti će biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i podrška povratku interno raseljenih lica”, istakla je.

Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

“Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet”, zaključila je Brnabić.

Govorila je i o organizovanoj borbi protiv kriminala.

“Pred nama je ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala, mafije, koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom. Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen”, poručila je i dodala da će biti potrebno učešće svih grana vlasti, a pre svega pravosuđa.

Kako kaže, dve su ključne tačke na kojima ćemo zadati odlučujući udarac organizovanom kriminalu – presecanje njihovih izvora finansiranja i razbijanje njihove mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima.

Izvor: b92

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.