Auto-put od Požege do granice sa BiH imaće 66 tunela i 27 mostova – kuda sve prolazi trasa

0
Foto: pixabay

Pre kraja godine auto-put “Miloš Veliki” trebalo bi da stigne do Požege. Odatle će se gradnja nastaviti u dva kraka, jedan ka Boljarima i granici sa Crnom Gorom, a drugi ka Kotromanu i granici sa Bosnom i Hercegovinom. Taj drugi krak, dug 61 kilometar, najvećim delom prolazi kroz teritoriju grada Užica, a trasa će u junu će biti stavljena na uvid građanima.

Završena su geotehnička i geomehanička ispitivanja terena buduće trase auto-puta od Požege do Kotromana.

U toku je usaglašavanje projektne dokumentacije, po kojoj, iako je reč o zahtevnoj deonici sa 66 tunela i 27 mostova, osim eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta, neće biti rušenja objekata.

“Trećina kompletne deonice jesu mostovi, trećina tuneli, ostalo je nasip, tako da će samo izvođenje radova biti jako kompleksno, gde smo u dogovoru sa projektantskom kućom gledali koje je to najoptimalnije rešenje da tokom izvođenja radova bude omogućen pristup svim parcelama i svim lokacijama”, kaže Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj”.

Iz požeškog polja, preko Rupeljeva, auto-put će proći kroz Zlakusu, Potpeć, Potočanje, Krvavce, Sevojno i Mokru Goru.

Na trasi budućeg auto-puta, osim ulazne i izlazne, predviđena je izgradnja još tri petlje. U Mačkatu, Šljivovici i za Užičane najvažnija, u Gorjanima, odnosno u Zlakuškom polju, između magistralnog puta i korita reke Đetinje.

“Sa ovim auto-putem dobijamo izlazak na magistralu, biće povezano, biće udobnije, mnogo udobnije. Sve će da krene i industrija, mala preduzeća će više da se razvijaju, robe će više da dolazi”, ističe Vladimir Šunjevarić, predsednik MZ Zlakusa.

Većim delom, oko 26 kilometara auto-puta prolaziće teritorijom grada Užica, u kome se već analiziraju i lokacije potencijalnih industrijskih zona.

“Mi kao grad vidimo tu upravo šansu da privučemo ne samo strane investitore, već i naše, domaće investitore i to je neka nova šansa za otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta, upravo sve u pravcu za bolji i brži napredak grada Užica”, napominje Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Po završetku javne rasprave, planski dokument budućeg auto-puta Požega-Kotroman, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine.

Izvor: rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.