Amfilohije traži: O Zakonu o slobodi veroispovesti posle Božića

0
FOTO: YOUTUBE

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, saopštio je da ne žele da se zakon o slobodi veroispovesti ukine, već da se donese kroz dijalog sa crkvom i ostalim verskim zajednicama. Istakao je da neki delovi zakona svađaju, a ne mire narod, te da se moraju usaglasiti i pozvao da se donošenje zakona odloži za period posle Božića. Premijer Duško Marković informisao je parlament o razgovoru sa mitropolitom Amfilohijem, koji je tražio da vlada povuče predloženi zakon o slobodi veroispovesti, ali da dogovor o tome nije postignut.

“Razgovarali smo, mi želimo da Vlada ovakav prijedlog zakona treba da odloži za period poslije Božića, a ne da se svađamo kad je Božić”, rekao je Amfilohije novinarima ispred Vlade.

Zahvalio se crnogorskom premijeru na pozivu i poručio da je Marković pokazao da je razuman čovek.

“Ponavljamo da mi želimo ne da se ukine zakon koji je predviđen, nego da taj zakon bude donesen kroz dijalog sa crkvom i sa ostalim vjerskim zajednicama. Tog dijaloga do sada nije bilo i mi sada tražimo da se ovako kako je formulisano mijenjaju neki djelovi toga zakona koji apsolutno ne donose mir nego nespokojstvo i nesreću, prema tome tražimo da se to odgodi za poslije Božića, da se ne svađamo oko Božića”, rekao je Amfilohije.

Amfilohije je, nakon razgovora sa Markovićem, došao kod okupljenih građana i sveštenstva na mostu Blaža Jovanovića i preneo im o čemu je razgovarao sa predsednikom Vlade.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

“U pitanju je nepoverenje, a ne zakon”

Nakon sastanka sa mitropolitom Amfilohijem. Marković je, u parlamentu, rekao da je stekao utisak da je u pitanju nepoverenje, odnosno iracionalan strah koji je nametnut ozbiljnim manipulacijama sa strane. Premijer je saopštio da je mitropolitu dao garancije i uverenja da Zakon o slobodi veroispovesti nema nikakvu skrivenu agendu.

Sastanak sa Amfilohijem potvrda je potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji u ovom dijalogu različito razmišljaju o ovom pitanju, rekao je Marković.

“Drugi razlog zašto sam prihvatio ovaj sastanak je činjenica da o duhovnim i vjerskim pitanjima koja se prelamaju i preko ovog zakona treba razgovarati sa prvim čovjekom MCP i da njegova argumentacija mogu biti osnov za neka rješenja”, rekao je Marković, prenosi RTCG.

Treći razlog je i taj što je hteo da da garancije da ovaj zakon nema zlokobnu misiju u odnosu na MCP.

“Dao sam garancije i uvjerenja da ovaj zakon nema nikakvu skrivenu agendu, da je to zakon koji ne ugrožava nikakvu crnogorsku mitropoliju niti bilo koji objekat koji može da dovede u pitanje položaj bilo kojeg sveštenika”, rekao je Marković.

“Dajući te garancije dao sam primjere i ukazao da je Vlada bila veoma trpeljiva i u onim situacijama kada se drastično kršio i nije primjenjivao crnogorski zakon i da mi je mitropolit rekao da nije bilo tu njegovog blagoslova”, kazao je premijer.

Marković je rekao da je mitropolit tražio da Vlada povuče zakon, dodajući da je to u interesu svih.

“Shvatio sam da je u pitanju nedostatak povjerenja. U pitanju je iracionalan strah, koji je nametnut ozbiljnim manipulacijama sa strane. Dao sam garancije i uvjerenja da ovaj Zakon nema nikakvu skrivenu agendu”, kazao je on.

“Potencirali smo da je dijalog neophodan. I do sada samo imali dijalog, ali po ocjeni MCP, nedovoljan i nedovoljno inkluzivan”, rekao je Marković.

“Jasno je zbog čega se ne slažemo. Iako su mitropolit i njegovi saradnici rekli da je zakon dobar osim u dijelu od člana 62. do 64. U pitanju je nepovjerenje, a ne zakon, u pitanu je strah koji je nametnut ukupnim društvenim dijalogom”, kazao je on.

Iracionalni odnos prema ovom zakonu nametnut je sa raznih strana u društvenom i političkom životu Crne Gore.

“Uzmite sve u obzir, nemojte povlađivati sitnim interesima i spekulacijama, na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena, zato vas, poslaniče Mandiću, i pozivam da iz ove situacije izađemo s punim razumijevanjem. Ja sam spreman da to povjerenje gradimo već od 8. januara”, rekao je Marković.

Spremni smo da sutra krenemo u razgovor sa MCP i da zaključimo ugovor, kao i sa drugim vjerskim zajednicama.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.