Srbija uskoro regionalni centar za inovacije u okviru inicijative “Pojas i put”

0

Danas u Pekingu na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i zvaničnika Kine , rečeno je da bi Srbija uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru globalne inicijative “Pojas i put”.

Popović se sastao sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Liu Liminom sa kojim je razgovarao o mogućnosti da se formira Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma saradnje Kine (CIEZ) i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Popović je tim sastankom započeo trodnevnu posetu Kini.

Popović je šef vladine Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje srpsko-kinskog industrijskog parka u Beogradu.

Ministar je podsetio da su prošlog meseca u oblasti visokog obrazovanja Srbija i Univerzitet u Novom Sadu bili centar okupljanja ministarskih i univerzitetskih delegacija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

“Tom prilikom na Univerzitetu u Novom Sadu osnovan je Sekretarijat Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1. Osnovni cilj tog Sekretarijata je uzajamno jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za razvoj inovacija, istraživački rad i transfer znanja i tehnologija u industriju”, naveo je ministar.

Popović je istakao da je sa kineskim partnerima razgovarao o mogućnosti da se pored formiranog Sekretarijata formira i Centar za razvoj inovacija i tehnološki razvoj u okviru mehanizma Kina-CIEZ. On je dodao da Srbija želi da se više oslanja na iskustva Kine u razvoju inovacija i primeni IT u industriji.

“Kina je jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu digitalizacije svoje industrije. To je proces ka kojem se kreće i Srbija. Kineski partneri mogu da nam prenesu dragocena iskustva iz oblasti digitalnih inovacija i transformacija industrijskih i proizvodnih tehnologija”, rekao je Popović.

Liu Limin je istakao da je Kina zainteresovana za realizaciju ideje o formiranju Centra za inovacije i tehnološki razvoj u Srbiji u okviru formata 16+1.

Dodao je da Kina želi produbljivanje saradnje sa Srbijom u oblasti inovacija, podsticanja preduzetništva i tehnološkog razvoja.

Predsednik CEAIE je ocenio da je tehnološki razvoj i modernizacija industrijske proizvodnje u Kini važan proces koji se sprovodi uz snažnu podršku institucija visokog obrazovanja.

“Kapaciteti za razvoj inovacija leže u našim univerzitetima. Zato je za razvoj saradnje u oblasti inovacija, važna saradnja i razmena znanja između univerziteta u Kini i Srbiji”, rekao je Liu.

On je izrazio zahvalnost Srbiji na uspešno organizovanoj konferenciji o visokom obrazovanju koja je u okviru inicijative Pojas i put u Novom Sadu.

Sastanku u Ministarstvu prosvete Kine prisustvovao je i ambasador Srbije u toj zemlji Milan Bačević.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.