Srbija investira u nauku

0
Foto: mpn.gov.rs
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević , pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost Zoran Milošević, direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević danas su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisali Ugovor o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instituta BioSens i nabavke naučnoistraživačke opreme u okviru faze 2 projekta „Antares“.
Potpisivanjem ovog ugovora započinje nacionalno investiranje u jedan od najznačajnijih i najvećih naučnoistraživačkih projekata u našoj zemlji. Projekat ANTARES, koji zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije i Evropska Komisija sa 28 miliona evra, za cilj ima da razvije BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i na taj način dovede do digitalizacije domaćeg sektora poljoprivrede.
Povezanost nauke sa tehnološkim razvojem i privredom je nešto što je od primarne važnosti , rekao je Šarčević i tom prilikom dodao da trajno finansiranje nauke jedan od dva najbitnija projekta Ministarstva koji zahtevaju veću uključenost naučne zajednice u Srbiji.
Ovim Ugovorom otpočinje ulaganje od 14.019.900 evra u periodu od 2017-2019. godina, iz sredstava Finansijskog ugovora „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“ koji je Republika Srbija zaključila sa Evropskom investicionom bankom. Ova sredstva namenjena su izgradnji zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu i njenom opremanju najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom.
Pokazali smo da imamo snagu i da ujedinjeni oko projekta zaparavo možemo da uradimo mnogo više i da možemo biti iskren partner Evropskoj Uniji, istakao je Milošević i takođe naglasi da ono što spaja informatiku i privredu je ono što će spojiti Srbiju i Evropsku Uniju.
Kao jedan od rezultata ovog ulaganja, već ove godine otvoreno je 30 novih radnih mesta u nauci, dok se u narednim godinama očekuje još oko 120 novih radnih mesta. U novom objektu Instituta BioSens, sem sadržaja posvećenih naučnicima, poseban radni prostor biće namenjen malim i srednjim preduzećima sa ciljem ubrzanog povezivanja domaćeg IT sektora i poljoprivrede.
Na ovaj način, domaće kompanije imaće direktni pristup savremenim naučnoistraživačkim laboratorijama i resursima Instituta, ali i finansijskim sredstvima iz EU, širokoj mreži potencijalnih korisnika i investitora, te mentorskim i uslugama treninga iz oblasti poslovanja i IT. Pristup naučnoistraživačkoj opremi nabavljenoj u okviru ovog Ugovora biće na nedobitnoj osnovi omogućen svim zainteresovanim stranama, od naučnoistraživačkih organizacija do inovativnih preduzeća i preduzetnika.
BioSens institut će se ovim potpisivanjem ugovora koji omogućava opremanje instituta najsavremenijom tehnološkom opremom svrstati u najboljih deset u celom svetu i time predstavljati permanentni akcelerator kako za naučne istraživače tako i za kompanije, rekao je Crnijević.
Nabavka naučno istraživačke opreme započinje u septembru, a planirano je da zgrada bude u potpunosti završena i opremljena početkom 2019. godine.
Izvor: mpn.gov.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.