Siler: Novi Sad konstantno otvara nova radna mesta

0

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler prisustvovao je otvaranju Sajma zapošljavanja i planiranja karijere koji organizuju Grad Novi Sad i Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje.

-Izuzetno dobra saradnja Grada i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je u prethodnom periodu  dala odlične rezultate. Konkretno, u periodu od 2012. do 2016. godine Novi Sad je za 13,79  posto doprineo smanjenju ukupnog broja nezaposlenosti na teritoriji Republike Srbije. Taj rezultat ne bi bio moguć bez Akcionog plana zapošljavanja vrednog preko 135 miliona dinara, koji podrazumeva brojne aktivnosti, a realizuje se preko Gradske uprave za privredu. Novi Sad aktivno radi na privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mesta što je svakako dobra vest za sve one koji žele da zasnuju porodice ili nameravaju da ostanu da žive u Novom Sadu- rekao je Ivan Siler.

Direktorka Filijale Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje Tatjana Vidović istakla je da Grad Novi Sad i filijala Nacionalne službe za zapošljavanje danas organizuju 23. sajam zapošljavnja i planiranja karijere.

-Na sajmu je prisutno preko 60 poslodavaca koji su prijavili više od 1860 slobodnih radnih mesta u medicinskoj, komercijalnoj, trgovačkoj, elektrotehničkoj, mašinskoj, saobraćajnoj, grafičkoj i tekstilnoj struci. Po prvi put na sajmu su prisutne i srednje škole iz Novog Sada koje će predstaviti modele programa za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Sajmovi su samo jedna od mera aktivne politike zapošljavanja u cilju smanjenja nezaposlenosti. Na evidenciji u Novom Sadu imamo 19 149 nezaposlenih lica što je za 19,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, imamo povećanje prijave potrebe za novim radnim mestima od strane poslodavaca za 26 posto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na april to povećanje je 49 procenata. Na smanjenje nezaposlenosti sigurno je uticao privredni rast i razvoj u Republici, kao i mere koje se realizuju iz pokrajinskih i lokalnih akcionih planova zapošljavanja.

Najveću šansu da pronađu posao imaju radnici u proizvodnji, službenici fizičkog obezbeđenja, prodavci, fizički radnici, vozači i magacioneri, a priliku će dobiti i informatičari, šumarski inženjeri, farmaceuti, bravari, savetnici u osiguranju, komercijalisti, krojači, šivači, kuvari, mesari, stolari, električari, operateri na CNC mašinama, higijeničari i  drugi.

Direktorka centra za Socijalni rad Novi Sad Dobrila Čačija naglasila je da Centar ima odličnu saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, i da su na ovom sajmu pojedine korisnice Sigurne ženske kuće i korisnici novčane socijalne pomoći pronašli posao.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Sikimić je istako da postoji odlična saradnja sa filijalom u Novom Sadu.

– Nova radna mesta na ovom sajmu rezultat su dugogodišnje i kontinuirane saradnje između lokalne samouprave, nacionalne službe i poslodavaca. Sugerisao bih mladima da se sve više usmeravaju na informacione tehnologije, jer je to budućnost, a Novi Sad je poznat kao lider  u IT sektoru- rekao je Dragan Sikimić.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.