Sednica odbora čim stigne inicijalni predlog ustavnih amandmana

0

Čim bude stigao inicijalni predlog ustavnih amandmana, biće zakazana sednica Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja, izjavio je u intervjuu za današnju “Politiku” predsednik tog odbora Đorđe Komlenski.

On je dodao da će na toj sednici, “kako poslovnik i red nalažu, svi članovi moći da kažu kakva javna slušanja da organizujemo, koga na njih da pozovemo, dakle odluku o tome će doneti odbor kad čujemo sva mišljenja članova”.

“Politika” ukazuje da je u nadležnosti tog odbora da sačini definitivan predlog ustavnih amandmana o kojima će se izjasniti Skupština Srbije.

ustav wide jpg
Foto: vss.sud.rs
Komlenski je rekao da još nema preciznu informaciju kada će narct amandmana na Ustav Srbije, koji je pripremilo Ministarstvo pravde, stići u parlament, jer to zavisi od predlagača, ali je dodao da čim stigne, odbor će postupiti u skladu sa poslovnikom.

Upitan koliko će trajati javna slušanja, on je rekao da je “nevažno da li će trajati dva, tri dana, ali zasigurno neće trajati unedogled”.

“Razumem potrebu svakoga da kaže šta misli, ali javna rasprava je već obavljena, svako je imao mogućnost da iznese svoj stav, a ova naša slušanja će biti malo viši nivo od tih rasprava”, rekao je Komlenski.

Povodom zamerki na izbor Visokog saveta sudstva, on je rekao da je njegov stav da iz ingerencija skupštine ne treba da bude izbrisan prvi izbor sudija, zamenika tužilaca, predsednika Vrhovnog kasacionog suda i javnog tužioca.

Prema njegovim rečima, pošto nigde u svetu ne postoji metodologija po kojoj bi građani nesposredno birali sudije i tužioce, njima u ovakvim uslovima legalitet i legitimnost da sude u ime naroda može jedino da prenese parlament.

Na pitanje od preporukama Venecijanske komisije, Komlenski je rekao:

“Svugde u Evropskoj uniji se zna kako se biraju sudije, postoje različiti načini, a ja ne mislim da je preporuka Venecijanske komisije nešto što je dobro za Srbiju. Ne vidim da je u zemljama iz kojih su članovi komisije, koji su dolazili kod nas, usvojeno nešto slično što se nama predlaže. Ovakve promene su bile samo u Crnoj Gori, Mađarskoj…”

Na konstataciju da je to bio neki eksperimantalni predlog, on kaže:

“Ne želim da budem u državi u kojoj se eksperimentiše. Mislim da Srbija nije ništa manje vredna od bilo koje evropske države i kad je u pitanju kvalitet pravosuđa, obrazovanje, kultura, stručnost. Moram da budem neskroman i da kažem da smo u mnogim stvarima ispred njih.”

Izvor: RTV/Politika

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.