Saradnja IT kompanija i ustanova kulture na digitalizaciji

0

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije Aleksandar Gajović izjavio je danas da saradnja ustanova kulture, državnih, naučnoistraživačkih institucija i IT sektora predstavlja sistematski pristup digitalizaciji u Srbiji, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Gajović je, učestvujući na konferenciji “Kultura i IT sektor”, istakao da međuresorna, multidisciplinarna saradnja omogućava s jedne strane kvalitetno predstavljanje naše kulturne baštine najširoj publici, a s druge vodi stvaranju velike baze podataka otvorene za javnost i naučno istraživanje.

Takođe, kako je dodao, proces digitalizacije je prepoznat kao najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.

On je rekao da je Sektor za razvoj digitalne infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Ministarstva kulture i informisanja pokrenuo niz aktivnosti u cilju sistematskog uređenja oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, naglasivši neophodnost izmene zakonskih akata kako bi se uredilo celo polje digitalizacije.

Gajović je podsetio na to da je Ministarstvo kulture i informisanja donelo Pravilnik o digitalizaciji bibliotečke građe i izvora – prvi pravni akt u oblasti kulture koji reguliše proces digitalizacije, i dodao da će uskoro na Vladi biti usvojene smernice za digitalizaciju kulturnog nasleđa sa svim standardima koji moraju da se ispunjavaju u tehničkom smislu.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović istakao je da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade.

Jovanović je konstatovao da trenutno u Srbiji ima 45.000 zaposlenih u IT sektoru i da je potrebno još oko 20.000 IT stručnjaka, i dodao da je pokrenut niz mera kako bi se to ostvarilo, počev od samog sistema obrazovanja.

Informatika je obavezan nastavni predmet od petog razreda, a na fakultetima je ove godine upisano 20 odsto više studenata, ukazao je on.

U Domu Narodne skupštine danas je organizovana konferencija “Kultura i IT sektor”, na kojoj je bilo reči o kulturi u digitalnom okruženju i saradnji ustanova kulture i IT sektora sa ciljem predstavljanja kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kroz savremene tehnologije.

Konferencija, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, okupila je predstavnike institucija kulture, privrede i nevladinog sektora.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.