Sajam „Nauka za privredu“ 4. i 5. decembra na Novosadskom sajmu

0
Sajam „Nauka za privredu“ održaće se prvi put na Novosadskom sajmu 4. i 5. decembra. Danas je organizovana konferencija za novinare povodom održavanja sajma koji se organizuje uz podršku i saradnju Pokrajinske Vlade, Novosadskog sajma i Privredne komore Vojvodine.

Budući da je cilj Sajma povezivanje naučnih institucija i organizacija sa firmama i kompanijama, primena naučnih znanja i projekata u privredi i tačan uvid u realne potrebe tržišta, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je podržao organizaciju Sajma sa 4 miliona dinara, kao i nastup fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, univerziteta u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i Razvojne agencije Vojvodine.

„Sajam je jedan od načina da fakulteti pronađu izvore finansiranja u privredi, kao i da se fakulteti i instituti pozicioniraju, kao nosioci privrednog razvoja“, rekao je pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević i dodao da bi firme i kompanije trebalo da razvojnu perspektivu traže u nauci, jer je Univerzitet moćan generator razvoja privrede, inovacija i novih tehnologija, a to je jedini realan put ka prosperitetu i izlasku iz ekonomske krize.

Prema rečima generalnog direktora, Slobodana Cvetkovića, Novosadski sajam je otvorio vrata za saradnju sa institucijama, udruženjima i pojedincima koji imaju inicijativu i kojima je za realizaciju ideja potrebna podrška. Kao rezultata toga održano je značajno više manifestacija na Sajmu i povećan je broj dana tokom kojih su angažovani sajamski kapaciteti.

„U razgovorima sa predstavnicima Pokrajinske Vlade, došli smo do zaključka da nauka i privreda nisu dovoljno povezane i da organizovanjem sajamske priredbe možemo tu vezu da ojačamo, učinimo kvalitetnijom i doprinesemo razvoju i privrede i naučnoistraživačke delatnosti“, rekao je Cvetković. Prema njegovim očekivanjima Sajam „Nauka za privredu“ biće kruna uspešne 2017. godine.

Od 14 fakulteta i tri instituta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, 4. i 5. decembra neće se predstaviti samo jedan fakultet, dok će svi drugi ponuditi komercijalno primenjive proizvode i usluge.

„Novosadski univerzitet će nastupom na Sajmu predstaviti aktuelne projekte, rad 244 laboratorije koliko ih radi na fakultetima i institutima, biće predstavljeni i centri koji rade u sklopu Univerziteta, a sve u cilju komercijalne primene znanja i tehnologija“, naglasio je prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta, Saša Orlović.

Prema rečima predsednika Privredne komore Vojvodine, Boška Vučurevića, 2.000 privrednika je pozvano na Sajam koji je prilika da privreda prepozna i dobije maksimalnu korist od onoga što fakulteti nude. Dobar ambijent i atmosferu koja omogućava saradnju na obostranu korist, prepoznale su i lokalne samouprave, koje će ,takođe, biti prisutne na Sajmu.

Drugog dana sajma, 5. decembra, organizuju se B2B susreti predstavnika naučnih institucija i privrednika, biće održani od 10 do 13 časova. Do sada se prijavilo oko 30 učesnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i naše zemlje. Registracija je besplatna, ali neophodna i svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb platformi naukazaprivredu.talkb2b.net .

Predviđeni su i stručni skupovi. U ponedeljak, 4. decembra, centralna tema razgovora biće dostignuća naučne zajednice, ali i potencijali budućeg Naučnog-tehnološkog parka u Novom Sadu. Drugog dana će fokus biti na informacionim tehnologijama u službi nauke i privrede.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.