Šabić: Identifikacione kartice za penzionere vrlo korisne

0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je inicijativa PIO fonda o identifikacionim karticama za penzionere  vrlo korisna, jer će sadržati minimalan broj ličnih podataka, potrebnih i dovoljnih za ostvarivanje svrhe.

Šabić je sa direktorkom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović i predsednikom Upravnog odbora Fonda Branislavom Mitrovićem razgovarao o nameri Fonda da pristupi izdavanju kartica za penzionere koje bi služile kao dokument za dokazivanje njihovog statusa.

On je naveo da će identifikacione kartice sadržati minimalan broj ličnih podataka podatke za dokazivanje statusa penzionera – ime i prezime, naziv filijale i broj karte.

Na ovaj način otklonila bi se bilo kakva potreba za izdavanjem nekakvih posebnih oblika personalizovanih dokumenata od strane lokalnih samouprava, koje u praksi dovode do nezakonite obrade podataka, u kojoj se podaci nepotrebno izlažu riziku zloupotreba, obrađuju se nepotrebni, nepodesni i nesrazmerni podaci, pribavljaju se podaci iz neverodostojnih izvora, izaziva osećaj diskriminacije jer se izdaju samo za pojedine lokalne sredine i slično, što je sve npr. došlo do izraza u slučaju tzv. beogradske “Senior kartice”.

Fond PIO u skladu sa zakonom raspolaže matičnom evidencijom o osiguranicima i korisnicima prava koja predstavlja verodostojan izvor i zaštićena je na odgovarajući način. Ova inicijativa Fonda PIO zasniva se na iskustvima iz tzv. međugeneracijske saradnje iz više zemalja EU. Inicijativa bi omogućila dokazivanje penzionerskog statusa u svim prilikama kada je to potrebno, a pri tom ne samo da isključuje potrebu obrade ličnih podataka na razne rizične, neformalne načine koji su u slučaju senior kartica praktikovani, nego isključuje i potrebu da se za dokazivanje statusa penzionera koristi ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu koji takođe sadrže znatno više ličnih podataka nego što je za svrhu dokazivanja samog statusa potrebno.

Poverenik je predstavnicima Fonda PIO obećao stručnu pomoć službe Poverenika u realizaciji navedene inicijative, navedeno je u saopštenju.

Izvor: poverenik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.