Roditeljski dodatka za prvo dete biće 100 000 dinara

0
Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji „Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu“ koju su organizovali Mreža organizacija za decu Srbije (MODS), EUROCHILD, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) i UNICEF.

Ministar Đorđević je tom prilikom naglasio da je Srbija, kao i ostale zemlje Evropske unije, posvećena povećanju izdvajanja za decu i porodice.

„Borba protiv siromaštva dece je na prvom mestu i zato ćemo mi intenzivnije raditi na sprovođenju Ciljeva održivog razvoja. U sprovođenju ovih mera, Srbija koristi međunarodnu praksu u razvijanju mnogobrojnih usluga koje će biti podrška porodicama sa decom“, rekao je ministar.

Obezbeđivanje minimalne finansijske sigurnosti porodici sa decom, kako je istakao ministar, država realizuje kroz primenu Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i kroz zaštitu prava deteta.
„Pripremljen je Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će biti upućen u dalju proceduru Vladi, odnosno Narodnoj skuštini, kako bi do kraja  godine bio usvojen, a čija bi primena otpočela početkom naredne godine“, istakao je Đorđević.

„Utvrđene su mere za podsticaj rađanja. Novina je da će naknadu prihoda, u trajanju od godinu dana, moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, već obavljaju samostalnu delatnost, angažovane su po osnovu privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu ili autorskih ugovora. Iznos roditeljskog dodatka za prvo dete biće značajno veći u odnosu na trenutni koji se isplaćuje i iznosi 39 hiljada, a predlog je da bude 100 hiljada dinara. Za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dečiji dodatak biće veći za 50 odsto“, najavio je ministar Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović je poručila da Srbija ima spremne mere i zakone kojima će dati ključan doprinos ulaganju u decu i dodala da će borba protiv siromaštva isto kao i zdravlje, obrazovanje i rodna ravnopravnost biti u fokusu države.

„Vlada Republike Srbije nastoji da, iako ograničena trenutnom ekonomskom situacijom, obezbedi više sredstava za ulaganja u decu i to će biti naš kontinuinirani zadatak“, zaključio je ministar Đorđević uz poruku da su deca naše najveće blago.

Na konferenciji su predstavljene međunarodne i evropske prakse i primeri koji doprinose smanjenju siromaštva i socijalne uključenosti dece, naglašena je važnost usklađivanja javnih finansijskih resursa sa politikama i zakonodavstvom koje utiču na decu, kao i posvećenost Srbije u borbi protiv siromaštva dece i na ispunjavanju razvojne agende Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja .

Izvor: minrzs.gov.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.