VANREDNO INTERNET GLASANJE Evropski parlament podržao tri mere u borbi protiv korona virusa

0

Evropski parlament na vanrednom internet glasanju podržao je tri mere koje su Evropska komisija i Savet EU predložili u cilju borbe protiv korona virusa i ublažavanju društevno ekonomskih posledica pandemije.

Gotovo svih 688 parlamentarca koji su dali svoj glas podržalo je finansijsku pomoć zemljama članicama i zemljama u procesu pristupnja kroz izmenu okvira EU Fonda za solidarnost.

Dato je “zeleno svetlo” za COVID19 investicionu inicijativu koja predviđa mere za mobilizaciju stredstava neophodnih zdravstvenim sistemima zemlja članica i drugim sektorima njihovih ekonomija u odgovoru na COVID19 pandemiju.

Glasanjem U EP prihvaćene su i mere za pomoć aviokompanijama koje se suočavaju sa problemima zbog mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa.

Kada je reč o finansijskoj pomoći zemljama članicama i zemljama koje su u procesu pregovora o ulasku u EU, a koje su ozbiljno pogođene vanrednim stanjem u obalasti javnog zdravlja, usvojena je inicijativa Evropske komisije da se okvir EU Fonda za solidarnost proširi sa dosadašnje pomoći u slučaju priorodnih katastrofa na situacije koje ugrožavaju javno zdravlje.

To znači da će ubuduće novac ovog Fonda moći da se koristi za sprovođenje mera za “brzi odgovor”, ukljućujući medicinsku pomoć ugroženom stanovništvu i zaštitu građana od zaraze, sprovođenjem preventivnih mera, mera praćenja i mera za ublažavanje udara na zdravlje stanovništva.

Druga usvojena mera je tzv COVID19 investiciona inicijativa, koja predviđa mobilizaciju 37 milijardi evra neophodnih kako zdravstvenim sistemima zemlja članica tako i drugim sektorima njihovih ekonomija u odgovoru na pandemiju.

Takođe su podržane i mere za pomoć aviokompanijama koje usled krize COVID19, ukoliko ne obave najmanje 80 odsto letova predviđenih ugovorom, mogu izgubiti unapred određene termine poletanja i sletanja.

Zbog ovoga su aviokompanije do sada bile prinuđene da obavljaju veli broj “letova duhova”, odnosno letova bez putnika što je imalo negativan uticaj na prirodnu sredinu, ali i troškove kompanija.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.