“Uprkos izazovima nastavljamo saradnju u regionu”

0
Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da region – uprkos svim nerazumevanjima, različitim priortitetima i shvatanjima – nastavlja da se povezuje i sarađuje.

Ana Brnabić je na otvaranju Digitalnog samita u Palati “Srbija” rekla da politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma.

“Ali, budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je jedna od stvari koje će obležiti ovogodišnji Digitalni samit potpisivanje Regionalnog roming sporazuma, ali i dodala da je to za Srbiju bila teška odluka u vreme kada su od strane Prištine, sada već više od četiri meseca, na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Takse, rekla je, predstavljaju mere koje ne odgovaraju vremenu u kome živimo i duhu saradnje koji pokušavamo da promovišemo, zajedno sa našim partnerima, pre svega iz EU.

Navela je da su takse direktno kršenje CEFTA sporazuma koji je osnova svih daljih regionalnih odnosa i saradnje.

Kako je rekla, najlakše, istovremeno i politički najatraktivnije i najpopularnije, bilo bi da smo odbili da potpišemo taj važan i svakako dobar i koristan sporazum (o romingu) i za naše građane i za privredu u regionu, do trenutka kada ponovo imamo uspostavljenu regionalnu saradnju po pitanju slobodne trgovine i poštovanje ranije potpisanih krovnih sporazuma.

“Ali, odgovorna politika, a posebno u kompleksnim vremenima, ne znači da radite lake i popularne stvari. Upravo suprotno: znači da preuzimate odgovornost za teške odluke, da ne kalkulišete, ne bežite od izazova i problema, nego im idete u susret”, ističe Brnabić.

Prema njenim rečima, regionalni sporazum o romingu nije samo dokument koji definiše kako će se ponašati telekomunkacioni operateri u regionu, već mnogo više od toga.

“Iz ugla Srbije, on pokazuje mapu puta koju treba da sledimo: a to je više saradnje i više dogovora, više međusobnog razumevanja u interesu svih građana koji žive u ovom regionu”.

“Idemo ka budućnosti o kojoj sanjamo” 

Potpisivanjem ovog regionalnog sporazuma idemo, korak po korak, pa i ako nekada padnemo, ka toj drugačijoj budućnosti o kojoj sanjamo, dodala je premijerka.

“Budućnosti u kojoj je nezaposlenost u regionu ispod pet odsto, u kojoj su plate veće jer je veća ponuda radnih mesta, u kojoj mladi imaju kvalitetno obrazovanje koje im pruža mogućnosti za ostvarenje svih njihovih snova, u kojoj investitori dolaze kod nas ne zato što smo jeftini, već zato što smo efikasni, inovativni i kreativni”, navela je Brnabićeva.

Kako je istakla, misli da to nije utopija i da nas samit vodi jedan korak ka tom cilju.

“Ekonomski, ovaj samit je važan da bi pokazao da naš region prati i vreme, i trendove, u kojima živimo”, ističe predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Digitalni samit važan je iz nekoliko razloga: političkih, društvenih i ekonomskih.

“Danas iz Beograda šaljemo poruku svetu da, uprkos svim izazovima, uprkos nerazumevanjima, različitim prioritetima, shvatanjima stvari i događaja, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju, regionalnoj saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma i preuzetih obaveza, i otvaranju novih perspektiva”, poručila je premijerka.

Takođe, da ćemo dati sve od sebe da našim partnerima u inostranstvu pokažemo da jesmo stabilan i predvidiv partner, a našim građanima, da smo ozbiljni i odgovorni, naglasila je ona.

“Mladima, da ovaj region ima drugačiju, bolju perspektivu. Da im damo signal da smo odgovorniji i da treba da ostanu ovde i svoju budućnost ne traže i ne grade negde drugde.

Izvor: rts, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.