Portugal danas preuzima predsedavanje Savetom EU

0

Portugal od danas preuzima šetomesečno predsedavanje Savetom EU uz moto “Pošteni, zeleni i digitalni oporavak”.

Privredni oporavak, klimatska i digitalna tranzicija i jačanje strateške autonomije EU prioriteti su koje je Lisabon zacrtao u svojoj agendi uz napomenu da dolazi vreme za realizaciju svih “revolucionarnih odluka” donetih tokom nemačkog predsedavanja.

Portugal će se po četvrti put naći na “čelu EU”, a drugi put u formaciji tzv “predsedničkog tria” koji još čine Nemačka kao prethodnik i Slovenija kao sledbenik.

U Lisabonu naglašavaju da će naredni period, kao i njihovo predsedavanje, biti prvenstveno obeleženi početkom primene paketa za oporavak EU nakon krize koju je izazvala pandemija Kovid19.

Šef diplomatije Portugala, Augusto Santos Silva, kaže da bi u narednih šest meseci želeo da u novinskim naslovima pročita da je Portugalija napredovala u sprovođenju svih programa i propisa utvrđenih u sporazumu o višegodišnjem finansijskom okviru, da su svi nacionalni planovi otpornosti i oporavka u potpunosti funkcionalni, ali i da je ogromna kampanja vakcinacije u Evropi efikasna.

Želeo bi da pročita, kako kaže i da je usvojen Evropski klimatski zakon, da se odvija debata o digitalnoj agendi, da su pokrenuti novi odnosi sa SAD, Indijom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

“Moto našeg predsedništva je “Vreme je za isporuku: pošten, zeleni, digitalni oporavak” i mislim da ovo obuhvata sve što nam je trenutno potrebno u Evropi. Ovo je vreme za delovanje, konkretizaciju i postizanje rezultata na osnovu odluka i revolucionarnih izbora koje smo napravili u prethodnim mesecima”, kaže Silva u razgovoru za sajt odlazećeg nemačkog predsedavanja.

Na internet stranici portugalskog predsedavanja pored prioriteta -oporavaka i očuvanja evropskih vrednosti, navodi se implementacija Evropskog zelenog sporazuma, potpisivanje prvog Evropskog zakona o zaštiti klime kao i promocija inovacija i ubrzanje digitalne transformacije.

Jačanje socijalnih prava, promocija evropskog socijalnog modela , jednakost polova i borba protiv diskiriminacije treći su na listi portugalskih prioriteta.

Na kraju, Portugal će se fokusirati i na jačanje strateške autonomije, evropskog liderstva u svetu, ali i otvorenosti Evrope prema svetu. Među prioritetnim spoljnopolitičkim odnosima Lisabon u svojoj agedni navodi odnose sa afričkim zemljama, južnim Mediteranom, obnovljenu saradanju sa SAD, dijalog sa Indijom i početak novih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Navode da će zbog pandemije Kovid19 i tokom prve polovine 2021. godine u EU preovladavati virtuelni sastanci i konferencije, ali da se nadaju da će se sa fizičkim susretima krenuti čim kampanje vakcinacije širom Evrope naprave dovoljan napredak protiv pandemije.

“Nadamo se da će imunizacija pružiti mogućnost za povratak u neku vrstu normalnosti”, kaže Silva.

On zaključuje da je tzv “predsednički trio” koji čine Nemačka, Portugal i Slovenija “srećna formacija” i da se prioriteti koje su sve tri zemlje postavile savršeno podudaraju, kako međusobno tako i sa širim programom i ciljevima EU.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.