NEMAČKA TRAŽI NAŠE SEZONCE Mesečna zarada i do 2.500 evra, a ovo su najvažniji saveti za SIGURAN POSAO U INOSTRANSTVU

0

Kako se bliži početak turističke sezone tako sve više sezonskih radnika iz Srbije odlazi u Hrvatsku i Crnu Goru gde mesečno mogu da zarade od 300 pa čak i do 2.500 evra. S druge strane, zbog poljoprivredne sezone veliki broj sezonaca bi mogao da se zaputi u Nemačku, ali i daleku Portugaliju.

To su trendovi koje je uočila Nacionalna služba za zapošljavanje koja posreduje u legalnom zapošljavanju srpskih radnika u inostranstvu. Kada je reč o sezonskim poslovima, srpskim državljanima je i dalje najprivlačniji region.

Deficit u Hrvatskoj

– Nakon sprovedenih postupaka posredovanja u zapošljavanju na zahtev stranih poslodavaca, 19 državljana Srbije pronašlo je posao na pomoćnim poslovima u turizmu sezonskog karaktera u Republici Hrvatskoj, 15 lica je zasnovalo radni odnos u Sloveniji na poslovima pomoćnih radnika, poštonoša i vozača. Najviše ponuda stranih poslodavaca u prethodnom periodu kada je reč o sezonskim poslovima bilo je u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ponuđene plate za turizam i ugostiteljstvo se kreću od 300 do 600 evra na mesečnom nivou, poslodavac snosi troškove smeštaja i ishrane – ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 • 300 do 400 evra imaju sobarice i higijeničarke u regionu, plus smeštaj
 • 600 do 2.500 evra je plata za kuvare i oni su ujedno najplaćeniji
 • 15 radnika iz Srbije otišlo je preko NZS u Sloveniju na rad

Bez obzira na to što je još pre tri i po godine u Crnoj Gori stupio na snagu Zakon o strancima koji je prema tadašnjim najavama pretio da smanji broj stranih sezonaca, ponuda za sezonske poslove iz ove zemlje ne manjka. A nema ni velikih pravnih prepreka sezonskom zapošljavanju stranaca.

– Dozvola za rad se lako dobija. Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana – kažu u u jednoj od budvanskih agencija.

Kuvari na ceni

Zato se svake godine spominje broj od čak 40.000 sezonskih koji dolaze u Crnu Goru iz Srbije, BiH i Makedonije. Tradicionalno je na Crnogorskom primorju najveća potražnja za radnicima u turizmu i ugostiteljstvu. A mesečna zarada može biti i te kako dobra.

– Najviše se traže kuvari, pomoćni kuvari, pomoćni radnici u kuhinji, konobari i pomoćni konobari, šankeri, barmeni, sobarice, higijeničari i recepcioneri. Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 evra mesečno, a najmanje sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 evra mesečno – podvlače u agenciji, i dodaju da uz sve poslove idu i plaćeni stan, odnosno smeštaj i hrana.

Najvažniji saveti za siguran posao u inostranstvu

 • pasoš kao lični dokument nema potrebe nikome da dajete
 • ako prihvatate posao preko agencije za zapošljavanje, proverite da li je licencirana za taj posao
 • ne treba da dajete novac agenciji za posredovanje prilikom prihvatanja posla u inostranstvu, već to čini poslodavac
 • najbolje bi bilo da budete u komunikaciji direktno sa poslodavcem i da se što bolje informišete o svim uslovima rada
 • tražite ugovor o radu i uradite pravnu analizu preko organizacija koje se time bave jer se dešava da ugovori budu dvojezični i samim tim dvosmisleni
 • ukoliko prihvatate poslove od individualnih posrednika (fizičkih lica), morate biti svesni da je to rad na crno i samim tim u inostranstvu možete biti kažnjeni za ovakav vid rada
 • korisno je da imate kontakte ambasada naše zemlje u zemljama u kojima odlazite da radite, kao i kontakte nevladinih organizacija koje mogu pružiti pomoć i podršku ukoliko dođe do eksploatacije
 • besplatno i anonimno možete proveriti svaku poslovnu ponudu preko ASTRA SOS telefona 011/785-00-00

Kada je reč o daljem inostranstvu, zanimljivo je da su sezonci preko Nacionalne službe za zapošljavanje odlazili i u Portugaliju.

– Prošle godine smo imali četvoro srpskih državljana koji su se zaposlili na sezonskim poslovima u poljoprivredi u Portugaliji. Radi se o beračima malina – otkrivaju u NSZ-u.

Oprezno

Zanimljivo da je Nemačka sve više traga za poljoprivrednim sezoncima iz Srbije.

– Nemačka je zainteresovanja za zapošljavanje naših državljana na sezonskim poslovima u poljoprivredi, ali još uvek nisu stvoreni uslovi da bi preko NSZ-a došlo do ovake vrste radnog angažovanja naših državljana – podvlače u NSZ-u.

Iskustva srpskih radnika na tromesečnom radu u Slovačkoj gde su i na poslu i u smeštaju tretirani gotovo kao robovi pozivaju na oprez svakog sezonca pre nego što ode u inostranstvo.

– Naši državljani svakako kada se opredele za odlazak na rad u inostranstvo treba da vode računa da pre odlaska zaključe ugovor o radu sa svim bitnim elementima radnog angažovanja u inostranstvu kao što su zarada, troškovi, penali, kaznene odredbe, radne dozvole, vize, smeštaj, ishrana, putni troškovi… Takođe, ugovori koje zaključuju treba da budu dvojezični ili na jeziku koji razumeju, kao i da budu potpisani – zaključeni sa neposrednim poslodavcem ili njegovim ovlašćenim predstavnikom – upozoravaju u NSZ-u.

Izvor: blic

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.