Presuda iz Haga: Ratko Mladić doživotno osuđen

0
Danas je Haški tribunal osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Ratko Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice. Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe. Nakon tri i po godine suđenja i još godinu dana većanja, prvostepenu presudu donelo je sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom.

Mladić je optužen za jedan slučaj genocida, sedam slučajeva saučesništva u genocidu i šest slučajeva kršenja zakona i običaja rata, uključujući ubistva, sprovođenje terora nad civilima i uzimanja talaca.

Ratko Maldić je tokom suđenja negirao krivicu, a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Mladićeva porodica i branioci su tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, obzirom da je lošeg zdravstvenog stanja, ali Haški tribunal te zahteve do danas nije usvojio.

Nekadašnji komadant VRS Ratko Maldić udaljen je iz sudnice Haškog tribunala, jer je negodovao zbog odluke sudskog veća da nastavi sa čitanjem presude.

Udaljen je uz pomoć straže, po nalogu predsednika sudskog veća Alfonsa Orija.

Dalje saopštavanje presude Mladić će pratiti iz posebne prostorije preko monitora.

Ori je prethodno saopštio da je pauza u saopštavanju sažetka presude Ratku Mladiću potrajala duže, jer je veće dobilo savet lekara da tako postupi.

Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put 180/80 i treći put 180/80.

“To se zove krizom hipertenzije i tražimo ili da prekinete zasedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu, kako bi se smanjio rizik za zdravlje Mladića s obzirom na visinu krvnog pritiska, jer može da dođe do životne ugroženosti”, rekao je Ivetić.

Sudija mu je odgovorio da je veće dobilo informaciju da je Mladiću 3. put pritisak bio 170.

Nakon odluke da nastavi sa čitanjem presude, Mladić je negodovao nakon čega je udaljen iz sudnice.

Predsednik sudskog veća sudija Alfons Ori rekao je danas da nema dokaza da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata za koji se tereti Ratko Mladić bio genocid.

“Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i Hrvati trajno ukolone sa teritorije, deportacijam, prisilnim iseljavanjem, zastrašivanjem…Ocenivši izjave i ponašanje političkog rukovodstva BiH i Srba, dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je Ori.

Na početku čitanja presude, Ori je naveo da saopštava samo rezime presude, odnosno da iznosi zaključke sudskog veća i činjenične i pravne konstatacije.

Sudija je prethodno pročitao zaključke koji se odnose na više tačaka optužnice navodeći da je veće utvrdilo da su fizički izvršioci izvršili radnje koje su po definiciji genocid nad bosanskim muslimanima u Srebrenici.

Oni su kako je rekao, nameravali da unište muslimane u Srebrenici koji su činili deo zaštićene grupe.

“Nad njima su počinjena krivična dela genocida, istrebljivanja, premeštanja, ubistava”, naveo je sudija.

Sudsko veće, uz izuzetak sudije Orija, nije našlo da je bilo genocidne namere u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica – koje su u optužnici navedene pod tačkom 1.

Takođe je rekao da je veće konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

Veće je, kako je dodao, konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da su izvršioci pokazivali malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

U logorima, kako je naveo, nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim bokserima, primoravani su da jedni druge siluju i da međusobno pod prisilom vrše i druge polne radnje.

Orije je naveo da su mnoge muslimanke silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

Kada je u pitanju tačka optužnice koja se odnosi na Sarajevo, veće je prema rečima sudije, utvrdilo da su pripadnici sarajevsko-romanijskog korpusa širili teror i zastrašivali stanovništvo, da su počinili ubistva civila i zločin protiv čovečnosti,.

Od sredine maja 1992. do novembra 1995. godine namerno je granatirano i snajperskim hicima gađano stanovništvo Sarajeva i to često na lokacijama gde je bilo malo ili nimalo vojnih objekata. Mnogi od njih su ubijeni dok su šetali sa decom, išli u prodavnicu.

Kada je u pitanju Srebrenica, pripadnici srpskih snaga su poubijali nekoliko hiljada bosanskih muslimana za samo nekoliko dana, koje su prethodno mučili, psovali i terali ih da pevaju srpske pesme, rekao je Orije.

Veće je utvrdilo da su fizički izvršioci počinili radnje genocida nad bosanskim muslimanima, progona, ubistva kao i nehumano delo prisilnog premeštanja.

Orijeovo veće je odbilo zahtev Mladićevih branilaca da razmatra njegovu procesnu sposobnost (sposobnost da učestvuje u postupku) kao i da odloži izricanje presude, jer smatra da ti zahtevi nisu osnovani.

Glavni lekar pritvorske jedinice Pol Falke je zabranio posete lekara Mladiću do izricanja presude, “jer to može da naškodi njegovom zdravlju”.

Sa druge strane Mladićeva odbrana svakodnevno je insistirala na poseti i pregledu srpskih lekara, koji su uvidom u njegovu medicinsku dokumentaciju dali mišljenje da je Mladić životno ugrožen.

Tribunal, inače, prestaje da radi 30. novembra, nakon 24 godina od formiranja, a postupke po žalbama, revizije i izvršenje kazni u njegovo ime ubuduće će vršiti Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči u decembru 2016. godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu”, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Mladić je uhapšen maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodične dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice.

Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore “Omarska”, “Keraterm”, “Manjaca” i “Trnopolje”.

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovništvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca.

 Izvor: Tanjug, FoNet, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.