Predsednik Mirović primio delegaciju Konferencije evropskih crkava

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas visoku delegaciju Konferencije evropskih crkava, koju je predvodio visokoprečasni Kristofer Hil (Christopher Hill), predsednik Upravnog odbora ove međunarodne verske organizacije. Delegacija boravi u našoj zemlji u sklopu priprema Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava, koja će se naredne godine održati u Novom Sadu.

Članice Konferencije evropskih crkava su 120 tradicionalnih crkava i verskih zajednica širom Evrope. Srpska pravoslavna crkva je članica ove međunarodne organizacije i domaćin predstojeće Generalne skupštine.

Članovi delegacije Konferencije evropskih crkava upoznali su predsednika Pokrajinske vlade sa aktivnostima na organizaciji i temama predstojeće Generalne skupštine i izrazili zadovoljstvo što će se održati u ovom delu Srbije gde su tradicionalno povezane mnoge kulture, vere i nacije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je velika čast što je Konferencija evropskih crkava donela odluku da u našoj zemlji, Vojvodini, Novom Sadu održi narednu Generalnu skupštinu. On je izrazio uverenje da je Vojvodina izabrana zato što je regija koja u svom viševekovnom životu baštini upravo one vrednosti koje promoviše i svaka crkva, a posebno, kroz dijalog i svoje poruke, i sama Konferencija evropskih crkava.

Mirović je dodao da će Pokrajinska vlada raditi na tome da budemo dobri domaćini, kako bi krajnje poruke koje budu proizašle nakon analiziranja tema na Generalnoj skupštini Konferencije predstavile i Novi Sad i Vojvodinu kao dobre primere, koji mogu biti i neka vrsta regionalnog uzora.

Predsednik Pokrajinske vlade je istakao da je za nas veoma važno da se povede dijalog i o pitanju zaštite kulturnog i verskog nasleđa, posebno interesantno za postkomunističke zemlje koje su imale loš odnose prema hramovima i crkvama. Ispravljajući tu nepravdu, Mirović je naveo da je poslednjih godina pokrenut čitav niz praktičnih pitanja u tom pravcu i da postoje već određeni rezultati.

Jedan od razloga održavanja Generalne Skupštine u Novom Sadu jeste i želja da doprinese promovisanju Novog Sada i Vojvodine kao multikulturalne i multikonfesionalne sredine na evropskom nivou,u sastavu promocije Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Predstavnici Konferencije su potvrdili da ova porodica evropskih crkava i verskih zajednica može i dugoročno da pomogne u promociji Novog Sada kao prestonice kulture, kako bi, nakon završetka Generalne skupštine na kojoj će biti prisutno više stotina učesnika, kao i predstavnika institucija Evropske unije, oni ponovo posetili Novi Sad.

Konferencija evropskih crkava sa sedištem u Briselu predstavlja međunarodnu versku organizaciju koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interese crkava pred međunarodnim institucijama kao što su i Evropska komisija i Evropski parlament.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.