Predsednik Mirović o rebalansu pokrajinskog budzeta

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da očekuje da će Skupština AP Vojvodine usvojiti rebalans pokrajinskog budzeta za 2017. godinu, kojim je izdvojeno više od 2,5 milijarde dinara, pre svega, za nova investiciona ulaganja.

Predsednik Pokrajinske vlade najavio je najvažnije investicije koje su predviđene rebalansom. Najznačajnije među njima su ulaganja u lokalne samouprave i njihov ekonomski lokalni razvoj, u zdravstveni sistem Pokrajine i nove objekte. On je podvukao da se uspešno izborilo sa idejama, koje su imale karakter tekuće potrošnje i da će više od dve trećine sredstava biti usmereno na konkretne kapitalne projekte.

Mirović je rekao da po prvi put u poslednjih nekoliko godina, rebalans u velikom obimu, sa gotovo tri četvrtine sredstava, ima značenje direktnih investicionih ulaganja. Preko Uprave za kapitalna ulaganja, u iznosu preko 1,2 milijarde dinara, na novom konkursu koji će biti raspisan, sredstva će biti usmerena na lokalni ekonomski razvoj u lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.

Druga po redu značajna ulaganja koje je predsednik Mirović naveo, vezana su za oblast zdravstva. Intervenisaće se u klinikama i bolnicama širom Vojvodine, pre svega na planu investicionog održavanja. Deo poslova je već i završen, a kako je predsednik Pokrajinske vlade podsetio, u toku je javna nabavka za potpunu rekonstrukciju Opšte bolnice u Pančevu, u ovom času najugroženije regionalne bolnice. Rebalans budzeta omogućiće da se značajnim sredstvima interveniše i u većini drugih klinika u našoj pokrajini, među kojima je i subotička bolnica gde postoji problem sa funkcionisanjem plućnog odeljenja.

Mirović je najavio da će preko Sekretarijata za poljoprivredu značajana sredstva biti usmerena JP „Vode Vojvodine“, čime će biti započeta investicija uređenja savske obale sa sremske strane kod Hrtkovaca i Gomolave. Ova investicija odvijaće se u dve faze, u okviru investicije čija je vrednost blizu 200 miliona dinara i što će eliminisati mogućnost da se ponove velike poplave i 2014. godina.

Mirović je ukazao da je važna vest, što će se ovim rebalansom, u sklopu velikih investicija u zdravstvu, biti finansirana nabavka aparata za magnetnu rezonancu za Dečiju bolnicu u Novom Sadu. Fond „Magnet za ljubav“, koji je prikuplja sredstva će na ovaj način finansirati i dodatnu opremu bez koje magnetna rezonanca ne bi mogla da funkcioniše. Iz pokrajinskog budzeta biće sagrađen objekat od 200 kvadratnih metara koji će se nalaziti u krugu Dečije bolnice. U ovom trenutku Vojvodina nema takav aparat, kako je podsetio Mirović, i deca iz Vojvodine odlaze na pregled u Beogradu.

Mirović je uoči današnjeg zasedanja Skupština AP Vojvodine, ukazao da se uštedama i racionalizacijom, kao i prioritetnim potrebama koja su budzetom iskazana, pokazuje spremnost da sredstva odu za najpotrebnije namene.

Velike investicije biće usmerene i na rekonstrukciju predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Nakon rebalansa budzeta, ukupno 250 miliona dinara biće uloženo u više od 500 osnovnih i srednjih škola, koje će putem konkursa aplicirati za ova sredstva. Reč je o višegodišnjem projektu koji se koordiniše sa Kancelarijom za javna ulaganja. Kako je Mirović objasnio, ulaganja će se odvijati iz tri izvora, jedan je nacionalni, drugi regionalni i treći koji je vezan za lokalne samouprave, i u kontinuitetu će biti pokušano uređenje ove oblasti.

Mirović je istakao i značaj pripreme novih investicija, poput centra Letenka, za koji će biti izdvojena sredstva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i rešavanje imovinskih odnosa. Reč je o objektu koji će raditi cele godine i biti na raspolaganju za boravak i učenje naših đaka, ali i najmlađih iz okruženja koji pohađaju naše škole. Planirano je da ovaj kompleks bude završena za dve do dve i po godine, a na koji moći da računa više od pet stotina škola i na hiljade učenika, koji će ovde moći da imaju nastavu u prirodi, vannastavne aktivnosti, rekreaciju i sportske aktivnosti. Objekat će biti pod upravom Pokrajinskog zavoda za sport.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.