Povoljan privredni ambijent u Srbiji privlači sve više investitora

0

Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala Novi Sad organizovali su 25. Sajam zapošljavanja u auli Novosadskog sajma, a zainteresovanima je u ponudi 2536 radnih mesta od 77 poslodavaca.

Reč je o zanimanjima u elektrotehničkoj, ekonomskoj, komercijalnoj, trgovačkoj, tekstilnoj, prehrambenoj i saobraćajnoj struci. Sajam je otvorio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, a prisutnima su se takođe obratili izvršni direktor za pravne i opšte poslove Novosadskog sajma Nikola Lovrić i direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski.

“Grad Novi Sad je u 2018. godini predvideo 1 200 000 evra za podsticanje zapošljavanja. Juče su završena tri konkursa, i to za zapošljavanje pripravnika, za program stručne prakse, i za javne radove. Narednih dana slede novi konkursi za samozapošljavanje, i subvencije za nova radna mesta”, rekao je mr Goran Sečujski.

sajam zapošljavanja novosadski sajam

“Ova godina će biti posvećena i obukama za deficitarna zanimanja, te će Grad nastaviti da finansira tu obuku u IT sektoru, u oblasti starih zanata, a 100 lica biće obučeno za posao zavarivača što je veoma traženo zanimanje. U Novom Sadu trenutno ima oko 16000 nezaposlenih, ali ohrabruje to što je u 2017. godini zaposleno 5000 ljudi više u odnosu na 2016. Takav trend će biti nastavljen sudeći po rezultatima ankete koju smo realizovali i koja pokazuje da domaći privrednici traže nove lokacije za proširenje poslovanja, ali i da je sve više i stranih investitora”, rekao je Sečujski.

Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinovića najveće efekte na smanjenje broja nezaposlenih proizveo je povoljan privredni ambijent u Srbiji koji privlači sve više stranih investitora.

“Treba imati u vidu da i programi i mere za podsticanje zapošljavanja koje sprovode svi nivoi vlasti i Nacionalana služba za zapošljavanje itekako utiču na povoljniju sliku na tržištu rada”, izjavio je Martinović.

Direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje i potpredsednica Skupštine Vojvodine Snežana Sedlar najavila je da će iduće sedmice biti usvojen Pokrajinski plan zapošljavanja za koji je, kako je rekla, izdvojeno 120 miliona dinara.

“Posebno će biti stimulisano novo zapošljavanje deficitarnih zanimanja i to za one oblasti koje se odnose na osnovne akademske studije, specijalističke i master studije, što je veliki podsticaj poslodavcima i izraz našeg nastojanja da zadržimo te kadrove u našoj sredini”, naglasila je Snežana Sedlar.

I na nivou Pokrajine biće stimulisano samozapošljavanje, javni radovi, a u svetlu politike jednakih mogućnosti, u bodovanju će prednost imati radno sposobne osobe u statusu socijalnih potreba, korisnici novčanih nadoknada, tehnološki viškovi, mladi bez roditeljskog staranja, samohrani roditelji i slično.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.