Povećani javni prihodi u Vojvodini za 10,8 milijardi dinara

0

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici usvojila informaciju o ostvarenju javnih prihoda i primanja u AP Vojvodini, u prvih šest meseci ove godine.

U prvom polugodištu 2017. godine na teritoriji AP Vojvodine evidentirana je naplata javnih prihoda i primanja u iznosu od 182,3 milijarde dinara. U odnosu na isti period 2016. godine evidentirani javni prihodi su povećani za 10,8 milijardi dinara, ili za 6,3%.

Od poreza, taksa, naknada i drugih budzetskih prihoda evidentiran je iznos od 121,5 milijardi dinara, dok su prihodi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja ostvareni u iznosu od 60,8 milijardi dinara.

Pored ostvarenih javnih prihoda, u budzete lokalne vlasti usmerena su i transferna sredstva od drugih nivoa vlasti u iznosu od 23,7 milijardi dinara.
Od ukupno evidentiranih javnih prihoda, kao i iz transfernih sredstava od drugih nivoa vlasi, u budzet Republike Srbije usmereno je – 79,2 milijarde dinara, budzet AP Vojvodine – 30,6 milijardi dinara, budzete opština – 12,7 milijardi dinara i gradova – 19,7 milijardi dinara. Drugim korisnicima, odnosno Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ usmerene su tri milijarde dinara.

Sa najviše sredstava raspolagao je Grad Novi Sad – sa 9,6 milijardi dinara, a sa najmanje opština Opovo – sa 121,3 miliona dinara.
Pokrajinska vlada zadužila je Pokrajinski sekretarijat za finansije da i dalje prati naplatu javnih prihoda i primanja na teritoriji AP Vojvodine i o tome je tromesečno izveštava.

Pokrajinska vlada, nakon obezbeđivanja sredstava za tri nove angio-sale u opštim bolnicama u Subotici, Somboru i Zrenjaninu i sprovedene obuke za 13 zdravstvenih radnika iz ovih bolnica na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, uoči početka redovnog rada u tim angio-salama, obezbedila je dodatnih 1,7 miliona dinara za dalju edukaciju medicinskog osoblja, pre svega radiologa, kardiologa i instrumentarki, za sprovođenje kateterizacije i drugih interventnih koronarnih procedura, budući da se radi o novoj zdravstvenoj tehnologiji.

Rad nove tri angio-sale i obavljanje interventnih koronarnih procedura u opštim bolnicama u Somboru, Zrenjaninu i Subotici unaprediće kvalitet zdravstvene zaštite građana u AP Vojvodini, smanjiti učestalost srčane smrti i akutnog infarkta miokarda i doprineti smanjenju lista čekanja na proceduru kateterizacije.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.