Potpisan ugovor o sufinansiranju edicije “Srpska književnost o Velikom ratu”

0
Foto: kultura.gov.rs

Danas je potpisan ugovor o sufinansiranju izdavanja edicije “Srpska književnost o Velikom ratu” između Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinske vlade i Javnog preduzeća “Službeni glasnik”, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Ugovor su potpisali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i izvršni direktor JP “Službenog glasnika” Petar Arbutina.

Edicija se izdaje povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata, kao i stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar Vukosavljević je naglasio da je Prvi svetski rat “taj nesvakidašnji, užasavajući istorijski događaj ostavio snažan refleks u književnosti, umetnosti, odnosno u kulturi u najširem značenju te reči”.

Kako kaže već stotinu godina užasna inspiracija tragedije Velikog rata ostavlja svoj ubedljiv trag i pečat u srpskoj književnosti, poeziji, slikarstvu, vajarstvu, filmu itd.

“Imajući u vidu ovaj veliki jubilej, kao i da su potpisnici ovog ugovora Vlada AP Vojvodine, Službeni glasnik i Ministarstvo kulture i informisanja, mi smo pokušali, a taj pokušaj će biti uspešan, da se napravi jedan osvrt, pregled o tome kakav je to refleks ostao u srpskoj književnosti i poeziji nakon okončanja Velikog rata i koliko je ta slika snažna”, istakao je ministar Vukosavljević.

Ministar je podvukao da očekuju da će 2018. godina biti krunisana u oblasti izdavaštva ovim velikim i značajnim izdavačkim poduhvatom i ocenio da je ova edicija odlična prilika da se setimo naše velike istorije, velikog stradanja “da pokušamo da postignemo jedan od ciljeva, kao i uvek kada se govori o istoriji, a to je da se od nje i iz nje nešto nauči”.

“Ovaj projekat je deo zajedničkih napora da osvetlimo jedno vreme i istoriju Srba u AP Vojvodini, kao i viševekovni kontinuitet da osvojimo slobodu. Onu slobodu koja je krunisana odlukama Velike narodne skupštine 25. novembra 1918. godine, kada su se vojvođanske oblasti prisajedinile Kraljevini Srbiji. Imamo puno razloga da radimo, kako bismo osvetlili te stranice naše istorije”, rekao je Mirović.

Mirović, koji je i predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjici prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, naglasio je da je edicija deo državnog projekta obeležavanja tog jubileja i dodao da su pripremili niz programa.

On je najavio snimanje filma i televizijske serije, otvaranje Muzeja prisajedinjenja u okviru Muzeja Vojvodine i čitav niz manifestacija sa lokalnim samoupravama u Vojvodini.

Predviđeno je da u okviru edicije budu objavljene knjige “Ratni drugovi” Stanislava Vinavera, “Izbor poezije o Velikom ratu”, “Pripovetke i dokumentarna proza sa tematikom Velikog rata”, “Dnevnik o Čarnojeviću” Miloša Crnjanskog, “Krila” Stanislava Krakova, “Crvene magle” Dragiše Vasića, “Pokošeno polje” Branimira Ćosića.

U ediciji će se naći i naslovi “Devetsto petnaesta, tragedija jednog naroda” Branislava Nušića, “Srpska trilogija” Stevana Jakovljevića (sveske 1-3), “Dan šesti” Rastka Petrovića, “Vreme smrti” Dobrice Ćosića (sveske 1-4), “Knjiga o Milutinu” Danka Popovića, “Sveti Georgije ubiva aždahu” Dušana Kovačevića i “Veliki rat” Aleksandra Gatalice.

Vukosavljević je rekao da će taj spisak možda biti dopunjen i da će budžet biti između devet i 10 miliona dinara, s tim što će Ministarstvo kulture učestvovati sa 50 odsto, Vlada Vojvodine sa 30, a “Glasnik” sa 20 odsto.

On je istakao da će veći deo tiraža biti otkupljen za biblioteke i da je ideja da se kroz ilustracije i na koricama knjiga prikažu dela velikih srpskih slikara koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

Arbutina je rekao da redakcijski odbor pred sobom ima muku kako da nasleđe Velikog rata u književnosti stavi u 10 knjiga i sačuva autentičnu, integralnu sliku sa odgovornošću prema nasleđu.

“Napoleon Bonaparta kaže da je istorija sled događaja oko kojih smo se mi napokon dogovorili. Mi se još uvek nismo izdogovarali o svemu i ova edicija ide ka jednoj autentičnijoj i istinitijoj slici”, istakao je Arbutina.

Izvor: kultura.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.