Potpisan Sporazum o učinku NSZ za 2018. godinu

0

Danas je potpisan Sporazum o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje za 2018. godinu, kojim su utvrđeni konkretni zadaci i ciljevi na sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja, navedeno je u saopštenju.

Sporazum su potpisali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Ministar Đorđević rekao je da je potrebno da Republika Srbija ima visokoobrazovanu buduću radnu snagu, jer će u buduće strane investicije imati upravo potrebu za tim kadrom. Privlačenjem tih investitora oni će svojim ulaganjem mladima ponuditi nova, finansijski atraktivnija radna mesta, a samim tim omogućiti i bolje uslove za život njihovih porodica.

„Ministarstvo želi da pomogne i zaposlenim ljudima tako što će im omogućiti priliku da se prekvalifikuju za zanimanja koja su potrebna na tržištu rada i koja će im doneti bolju zaradu. Takođe, uvođenjem dualnog obrazovanja, kao i procesom volontiranja koje je resorno ministarstvo uvelo prošle godine, mladi imaju priliku da, pre nego što završe fakultete, vide da li zaista žele da rade ono za šta se i školuju. Potrebno je svima pružiti priliku da rade ono što vole, jer jedino tako će u svom poslu biti najbolji, a pre svega i zadovoljni u svojoj zemlji“, rekao je Đorđević.

Ministar je rekao da će Vlada Srbije učinite sve da mladima  obezbedi bolje uslove života, da u Srbiji mogu od svog rada da žive pristojno i sebi i svojoj porodici obezbede lepšu i sigurniju budućnost, a ne da odlaze u inostranstvo. Prema njegovim rečima, demografska slika Republike Srbije će time biti znatno bolja.

“U 2018. godini poseban značaj imaće aktivnosti na pružanju podrške u zapošljavanju viškova zaposlenih, mladih i dugoročno nezaposlenih, Roma i osoba sa invaliditetom. Nastavićemo saradnju sa centrima za socijalni rad na sprovođenju integrisanih usluga u cilju zapošljavanja radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći, žrtava porodičnog nasilja i mladih do 30 godina starosti koji su imali ili imaju status deteta bez roditeljskog staranja”, izjavio je ministar Đorđević.

U Sporazumu se posebno ističe potreba unapređenja saradnje sa poslodavcima radi povećavanja mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih lica i saradnja sa lokalnim samoupravama na izradi lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Imajući u vidu da je jedan od strateških prioriteta politike zapošljavanja – podsticanje zapošljavanja u manje razvijenim regionima i razvoj regionalne i lokalne politike zapošljavanja, Sporazum je potpisan na regionalnom sastanku koje je Ministarstvo organizovalo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Stalnom konferencijom gradova i opština, sa ciljem daljeg unapređenja saradnje sa jedinicama lokalnih samouprava u  kreiranju i sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada.

Izvor: minrzs.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.