Pomoć Unicefa i UNHCR-a za obrazovanje dece migranata u Srbiji

0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder posetili su danas OŠ “Jovan Ristić” u Borči, u kojoj će ove godine nastavu pohađati i deca migranti.

Resorno ministarstvo ranije je najavilo niz novih projekata i platformi, koji imaju za cilj podršku ranjivim kategorijama migranata, naročito deci.

Đorđević je istakao da sva deca u Srbiji moraju imati isti tretman, bez obzira na versku, nacionalnu pripadnost i socijalni status i dodao da je nesmetano obrazovanje svakog deteta jedno od osnovnih ljudskih prava.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković ukazala je da je, nakon prošlogodišnjeg učešća ministarstva u projektu „Podrška učenicima izbeglicama/migrantima na teritoriji Republike Srbije“ realizovanim zajedno sa UNICEF-om i drugim partnerima, kojim je 200 učenika izbeglica pohađalo naše škole, ministar propisao Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja.

„Njime je omogućeno da sistemski pripremimo ulazak sve dece izbeglica, njih 645, u sistem osnovnog obrazovanja i vaspitanja koje je zakonom propisano kao obavezno i besplatno.Učenici će pohađati škole na teritoriji 17 opština gde se nalaze kolektivni centri u svim delovima Srbije, a nastavnici u školama gde su raspoređeni već su pohađali obuku za primenu Stručnog uputstva“, rekla je Nedeljković

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da je obrazovanje dece izbeglica i migranata od suštinskog značaja, jer im pruža stabilnost i osećaj normalnosti.

„ UNICEF blisko sarađuje sa resornim ministarstvima i Komesarijatom za izbeglice i migracije, kako bismo osigurali da ove godine najmanje 700 dece može da ide u škole na lokacijama u kojima postoje prihvatni centri. Obezbeđujemo podizanje kapaciteta u školama – za oko 500 članova školskih timova iz oko 90 škola iz 17 lokalnih samouprava, kao i rančeve i školski pribor za izbegličku i migrantsku decu školskog uzrasta,“ rekao je Fridrih Šoder.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.