Pokrenut postupak protiv SBB

0

Danas je pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv društva Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže SBB d.o.o. iz Beograda.

Komisija za zaštitu konkurencije u saopštenju navodi da će u toku ovog postupka ispitati da li je navedeno društvo, kao dominantan kablovski operater, uspostavilo nepravično visoke cene i time zloupotrebilo dominantan položaj.

Kako je Komisija je 23. marta prošle godine uslovno odobrila koncentraciju SBB i I.kom-a, postavila je i uslove koje SBB mora da ispunjava u naredne dve godine.

Jedan od uslova je i da ova kompanija, kako je saopšteno, u roku od 15 dana od dana promene maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskih sadržaja, Komisiji za zaštitu konkurencije dostavi izveštaj koji će sadržati podatke o promeni maloprodajne cene osnovnog paketa usluge distribucije medijskih sadržaja, uz obrazloženje uzroka promene cene.

Kako je SBB lane u decembru doneo odluku da cene svojih paketa poveća za po 100 dinara, Komisija je odlučila da izvrši analizu uslova konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja, a sve u cilju utvrđivanja opravdanosti povećanja cene usluge SBB.

Komisija navodi da se pismenim putem obratila SBB-u sa zahtevom da jasno i precizno dokumentuje uzroke predmetnog povećanja cene svojih usluga.

Kako društvo SBB nije pružilo dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije u iznosu od 1.395,00 dinara, Komisija pokrenula postupak kako bi utvrdila da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge, kroz nametanja nepravične prodajne cene, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.