Pokrajina radi na planiranju i primeni energetskih projekata

0
Foto: .vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj organizovao je danas u Skupštini Vojvodine drugu po redu konferenciju o energetskoj efikasnosti na temu: „Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata“.

Konferencija „Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata“ je organizovana u saradnji sa Klasterom za energetsku efikasnost Vojvodine i Mađarskom nacionalnom trgovačkom kućom.

Skup je zamišljen kao „tačka susreta“ predstavnika lokalnih samouprava kao korisnika investicija, institucija i kompanija koje se bave investiranjem, pratećim poslovima u okviru priprema projekata, ugovoranja, same realizacije i na kraju kontrole poslova energetske efikasnosti. Iskustva u toj oblasti su osim aktera iz Srbije preneli i učesnici iz Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije, kao i predstavnici UNDP.

Konferencije je podeljena u dve sesije. Prva sesija je bila posvećena povećanju konkurentnosti srednjih, malih i mikro preduzeća kroz klasterizaciju, izvrsnost i umrežavanje. Druga sesija se bavila modelima i iskustvima lokalnih samouprava koje koriste sredstva za energetsku efikasnost, fondovima, ESCO kompanijama, poslovnim bankama, ostalim investitorima i ugovoračima javno-privatnog partnerstva.

„U ovoj oblasti su veliki izazovi pred nama. S jedne strane imamo podatak da je u prošlom veku populacija porasla preko tri puta, a potrebe za energentima preko 30 puta, dok su s druge strane pred nama izazovi koji se tiču zaštite životne sredine, odnosno same primene i korišćenja energenata“, rekao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Foto: .vojvodina.gov.rs

On je naglasio da zvanična statistika govori da je više od polovine stanovništva spremno da sprovodi mere energetske efikasnost ukoliko naiđe na podršku društva, institucija i same države.

Resorni sekretar je dodao i da će u okviru današnje konferencije biti prezentovano i nekoliko primera javno-privatnog partnerstva. Prema Grbićevim rečima, do sada su potvrđena 62 takva partnerstva, a ugovoreno 27, u vrednosti od 1,8 milijardu dinara.

Međutim, ono što je loše kada se govori o javno-privatno partnerstvu jeste da svega 6 partnerstava nosi 97 odsto ukupne vrednosti ugovorenog partnerstva, od čega najveći deo jeste javna rasveta, prevoz putnika, upravljanje otpadom“, naveo je Grbić.

U okviru konferencije održane su dve sesije. Prva sesija je bila posvećena povećanju konkurentnosti srednjih, malih i mikro preduzeća kroz klasterizaciju, izvrsnost i umrežavanje. Druga sesija se bavila modelima i iskustvima lokalnih samouprava koje koriste sredstva za energetsku efikasnost, fondovima, ESCO kompanijama, poslovnim bankama, ostalim investitorima i ugovoračima javno-privatnog partnerstva.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.