Podrška multikulturalizmu kao načinu života

0
Foto: Pokrajinska Vlada

Danas je održan 50. sastanak Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES).

Tokom dvodnevnog zasedanja biće reči o unapređenju kulturne saradnje i multikulturalizma u državama članicama CES.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je tom prilikom u obraćanju naglasio da je unapređenje kulturne saradnje u okvirima Crnomorske ekonomske saradnje, važno za Srbiju i AP Vojvodinu, koje sa svim svojim kulturnim potencijalima žele da učestvuje u njenom unapređenju.

„Multikulturalizam koji je takođe tema današnjeg sastanka u Vojvodini je praktično postao ono što u samoj svojoj suštini i jeste – ideal skladnog života različitih grupa u jednom istinski pluralističkom društvu“, kazao je Mirović dodajući da je strateško opredeljenje Pokrajinske vlade da se multikulturalizam kao način života, ne samo sačuva, već i stalno unapređuje.

On je podsetio da nešto više od 1,9 miliona stanovnika pokrajine Vojvodine čine pripadnici više od 20 različitih nacija koji govore, pišu u stvaraju na isto toliko jezika. Od toga je, pored srpskog, u pokrajinskoj administraciji u službenoj upotrebi još pet jezika – mađarski, rumunski, slovački, rusinski i hrvatski.

„AP Vojvodina primenjuje i poseban model podrške razvoju različitih kulturnih identiteta, a time i podrške multikulturalizmu kao načinu života“, naveo je Mirović dodajući da je Pokrajina osnivač niza ustanova od izuzetnog značaja za kulturu srpskog naroda i nacionalnih manjina. Dodao je i da je u okviru projektnog sufinansiranja u oblasti kulture prošle godine podržano više od 800 festivala, smotri i manifestacija, kulturno-umetničkih društava, gradskih i opštinskih biblioteka i izdavačkih i drugih poduhvata, od čega 270 na jezicima praktično svih manjina koje žive u našoj pokrajini.

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u PS CES Igor Bečić naglasio je ovom prilikom sa Srbija ima dosta da kaže o multikulturalizmu, toleranciji i pluralizmu, jer brižljivo neguje kulturne i nacionalne različitosti. On je dodao da AP Vojvodina ima viševekovnu tradiciju dobrih odnosa među brojnim etničkim grupama, različitih kultura, vera i jezika, zbog čega je dobro mesto za današnju konferenciju.

Predsednik Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES Ozdzan Ulupinar ukazao je na važnost razvoja dijaloga u okviru Crnomorske ekonomske saradnje i šire, koji vodi očuvanju kulturnih vrednosti i podstiče na očuvanje svih drugih vrednosti koje neguju društva u regionu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da ne možemo govoriti o unapređenju međuregionalne parlamentarne saradnje bez negovanja svesti o međusobnoj istorijskoj, kulturnoj i ekonomskoj povezanosti. On je dodao da su Statutom AP Vojvodine – višejezičnost, višekulturalnost i sloboda veroispovesti- utvrđene kao vrednosti od posebnog značaja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naglasio da je Novi Sad pravo mesto za razgovor o multikulturalizmu, jer su te vrednosti naša stvarnost. Kako je naveo, Novi Sad je jedna velika kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura. Dodao je da su viševekovni suživot, razumevanje, saradnja i negovanje specifičnog nasleđa predaka i sopstvenog identiteta, ali i želja da gradimo zajedničku budućnost bili preduslovi da Novi Sad ponese titulu Evropske prestonice kulture 2021.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.