Podmetanja o navodnom tajnom zakonu o informisanju

0
Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije stavlja na uvid dokumenta iz kojih se vidi kako je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku Televizije N1, iskonstruisalo aferu u kojoj je Ministarstvo lažno optuženo da krišom od novinara i građana Srbije piše tajni zakon o informisanju.

U saopštenju Ministarstva kulture i informisanja navodi se da su akteri afere uhvaćeni kako na Televiziji N1 prikazuju pet godina staru, odbačenu verziju Zakona o javnom informisanju i proglašavaju je “dokazom” da Ministarstvo radi iza leđa javnosti i novinara.

Taj stari nacrt podmetnuli su javnosti kao nov, a da se prethodno nisu potrudili ni da ga pročitaju.

NUNS i NDNV čak su proizveli i tobožnju pravnu analizu tog papira, ali njihovi vajni eksperti nisu primetili ni to da član 145 akta projektuje kraj privatizacije medija za 2014. godinu, iz čega bi i laiku bilo jasno da je reč o davno zastarelom nacrtu.

Televizija N1 nije bila voljna da ispravi grešku čak ni kada je suočena sa činjenicom da je objavila lažnu vest (saopštenje TV N1), dok je predsednik NUNS-a nastavio da podmeće, (“Presvlačenje gole istine”), dajući nov doprinos definisanju “postistine” kao bezobzirnog ignorisanja istinitih činjenica.

Evo kako su, korak po korak, predsednik NUNS-a i Vojislav Stevanović, novinar TV N1 i član Izvršnog odbora NUNS-a, fabrikovali aferu “Nacrt zakona o informisanju”:

Prvo je 16. maja Televizija N1 emitovala prilog u kojem je tvrdila da je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Nino Brajović 15. marta ove godine, na sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, govorio o novom Nacrtu zakona o budućim aktivnostima na izmeni medijskih zakona (što možete videti u Prilogu 2) i to je tema o kojoj je govorio.

Prema tome, autor priloga, novinar Televizije N1 i funkcioner NUNS-a Vojislav Stevanović, pogrešno je izvestio javnost o događaju koji se odigrao dva meseca ranije.

Odnekud je izvukao pogrešan dnevni red Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koji je organizator slao 8. marta, umesto ispravljenog koji je organizator poslao učesnicima 13. marta.

Prilog 1: Poziv sa greškom organizatora od 8. marta koji je poslužio NUNS-u i TV N1 da napadnu Ministarstvo.

Prilog 2: Ispravni poziv organizatora od 13. marta sa poslatim važećim Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i dnevnim redom u kojem u tački 4 stoji da se raspravlja o “Aktivnostima na izmenama medijskih zakona”.

Prilog 3: Odgovor koordinatora Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 10 Nikole Markovića novinaru Jugoslavu Ćosiću.

Prilog 4: Izveštaj sa sedme sednice Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 10 (informaciono društvo i mediji).

Prilog 5: Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.