Počela podela penzionerskih kartica novosadskim penzionerima

0

U Novom Sadu biće podeljeno preko 72 000 penzionerskih kartica, tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pozvao je penzionere da se jave filijali PIO fonda u našem gradu i da preuzmu iste, jer će im one olakšati funkcionisanje i ostvarivanje onih benefita koji im kao penzionerima pripadaju.

“Ovo pokazuje da država, resorno ministarstvo i PIO fond vode računa o međugeneracijskoj solidarnosti i da to nije samo načelno deklarisano, nego predstavlja suštinu politike od republičkog do lokalnog nivoa. Želim da pozovem sve društveno-odgovorne kompanije, institucije i ustanove da se pridruže Gradu Novom Sadu kako bismo napravili paket podrške penzionerima, imajući u vidu da uz ove penzionerske kartice imamo stvorene uslove da omogućimo čitav niz novih mera podrške penzionerima, kao što su popusti za razne proizvode i usluge. Svih prethodnih godina odlično sarađujemo sa Udruženjem penzionera Novog Sada, a kao lokalna samouprava podržavamo i Gerontološki centar i trudimo se da ulažemo u druge vidove socijalne zaštite, kao što su projektno finansiranje i otvaranje novih klubova penzionera u svim delovima grada”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je Novi Sad drugi u Srbiji u kojem je započet proces podele kartica za penzionere koji će Vlada Republike Srbije sprovoditi u celoj zemlji. On je naglasio da će svi penzioneri dobiti kartice, a da je ideja ministarstva da se pokrene inicijativa koja bi podrazumevala to da svaka lokalna smaouprava obezbedi penzionerima određene pogodnosti i popuste.

Direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović naglasila je da je standard procesa izrade kartica zbog sigurnosti podataka bio izuzetno visok, a da je samo Zavod za izradu novčanica mogao da odgovori na tako visoke zahteve, te da Zavod štampa kartice i garantuje zaštitu podataka o penzionerima iz PIO fonda.

Kao dokaz da su penzioneri, stariji građani više neće morati da prilažu penzioni ček već će tu funkciju preuzeti penzionerske kartice. Kartice će izrađivati PIO fond i biće besplatne, a njihovom upotrebom korisnici će jednostavnije i bezbednije dokazivati svoj status i koristiti pogodnosti koje im status penzionera omogućuje, a da pri tom potpuno zaštite lične podatke. Kartice se sukcesivno izrađuju za postojeće korisnike prava, a dinamika njihove štampe je utvrđena prema opštinama.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.