Poboljšanje uslova za nesmetan rast i razvoj deteta

0
Foto: unicef.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević ukazao je danas na značaj nacionalne kampanje “Svaki trenutak je važan”, koju je Unicef pokrenuo kako bi se podigla svest o važnosti prvih 1.000 dana života deteta za njegov razvoj.

Đorđević je istakao da je kampanja pokrenuta u saradnji sa ministarstvima zdravlja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

On je naglasio da obezbeđenje uslova za nesmetan rast i razvoj deteta pre svega znači poštovanje prava deteta utvrđenih Konvencijom o pravima deteta UN, posebno prava na život sa roditeljima, prava na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja i prava na obezbeđivanje optimalnih uslova za rast i razvoj.

Ministar je u tom smislu istakao ulogu sistema socijalne i porodične zaštite kada je u pitanju pravovremeno prepoznavanje i pružanje podrške porodicama sa decom najmlađeg uzrasta koje se suočavaju sa višestrukim problemima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović ukazao je na uspešnu saradnju sa Unicefom, posebno kroz projekat unapređenja primarne zdravstvene zaštite dece u najranijem uzrastu.

Mahmutović je istakao da su u okviru tog projekta u poslednje dve godine otvorena razvojna savetovališta u devet domova zdravlja.

Na taj način je dobijena prilika da se kod brojne dece uoče određene poteškoće u ranom razvoju, ali i da im se na vreme i u punom kapacitetu pruži stručna pomoć u prevazilaženju ovih problema, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ulaganje u rani razvoj dece jeste nešto što kasnije oblikuje jedno društvo u celini, zbog čega su ovakvi projekti i kampanje izuzetno korisni.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček rekla je da ulaganje u dete kroz učenje u ranom uzrastu i bolja pripremljenost za školu povećavaju verovatnoću da dečaci i devojčice završe osnovnu školu.

Resorno ministarstvo prepoznaje značaj vaspitanja i obrazovanja u ranim uzrastima i radi uporedo u dva pravca – na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, istakla je Viček.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da ova organizacija, zajedno sa Vladom Srbije, radi na tome da obezbedi da sva deca u Srbiji imaju najbolji početak života.

Sen Lo je naglasio da svako dete, bez obzira na teškoće sa kojima se suočava, može dostići svoj puni potencijal uz ljubav, pravilnu negu, odgovarajuću ishranu, uključujući i dojenje, i zaštitu koju im pružaju roditelji ili staratelji, i uz pravovremenu i adekvatnu stručnu pomoć kroz usluge u zajednici.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.