PKV i FTN potpisali sporazum poslovno-tehničkoj saradnji

0

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i dekan Fakulteta tehničkih nauka (FTN), Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Rade Doroslovački potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji radi uspostavljanja dugoročne poslovne saradnje.

– Cilj današnjeg potpisivanja je povezivanje visokog obrazovanja, nauke i privrede, kao i intenziviranje primene naučno-istraživačkih rezultata u poslovanju subjekata koji obavljaju privrednu delatnost i javnu funkciju. Smatram da je obrazovanje od primarne važnosti za pametan privredni rast i zbog toga PKV radi na uvezivanju nauke i privrede na teritoriji AP Vojvodine, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.

FTN je, prema rečima dekana Fakulteta, najveći ne samo u Srbiji, već i u Jugoistočnoj Evropi sa 1200 zaposlenih i preko 14 000 studenata.

– Ove školske godine upisali smo 2420 i mi smo formalno fakultet, a suštinski smo tehnički univerzitet, što ćemo uskoro i biti. Mi imamo 13 departmana koji formiraju 10 fakulteta – Elektrotehnički, mašinski, Građevinski, Saobraćaji, Arhitektura, Industrijsko inženjerstvo, Zaštita životne sredine, Mehatronika, Robotika. Fakulteti tehničkih nauka treba da forsiraju nauku radi primeni, a ne nauka radi nauke i sveto trojstvo FTN-a je obrazovanje, nauka i saradnja sa privredom, rekao je Doroslovački.

Kako kaže, iz FTN-a izniklo je preko stotinu kompanija, uglavnom u IT sektoru, koji zapošljavaju preko 4000 inženjera u Novom Sadu.

– Mi sada želimo, zahvaljujući PKV da proširimo to i na ostale domene – mašinstvo, građevina, saobraćaj i time postignemo što veću saradnju sa privredom. Nadam se da ćemo sada i u ostalim oblastima, kao što smo uspeli u IT sektoru, poboljšati tu simbiozu između privrede, nauke i obrazovanja i u ostalim segmentima, naglasio je Doroslovački.

– Koliko je uvezivanje privrede i nauke važno kako za PKV, tako i za privredu uopšte, prepoznala je i Pokrajinska vlada, koja je napravila organizacioni odbor za formiranje sajma privrede i nauke. U tom smislu, mi sada institucionalizujemo odnose između PKV i nauke i nastavljamo dalje kontinuiranu saradnju, a prvi korak je formiranje akcionog plana, istakao je Vučurević.

Na radnom sastanku održanom nakon potpisivanja Sporazuma, pored potpisnika, prisustvovali su i prodekan FTN-a za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Dragan Šešlija, prodekan FTN-a za nastavu prof. dr Dragiša Vilotić, koordinator rada udruženja PKV Dragomir Đukić, a tema sastanka bio je akcioni plan.

FTN i PKV zajedno će realizovati različite projekte, u planu su i zajednički nastupi na tržištu, primena naučnih dostignuća, zajednička istraživanja, specijalizacija inženjerskog kadra, organizacija stručnih i naučnih skupova, sertifikacija istraživačkog kadra.

Izvor: pkv.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.