Pet i po miliona evra za RS i opštine u BiH gde žive Srbi

0
Foto: predsednik.rs

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka s predsednikom RS, kao i premijerkama dve države u Predsedništvu Srbije, Vučić je naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susednoj državi.

Reč je o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS, kao i o pomoći opštinama u kojima u BiH žive pretežno Srbi.

“Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole “Srbija ” u Bosanskom Šamcu, kao i škole “Vuk Karadžić” u Doboju”, rekao je predsednik te dodao da će Srbija finansirati izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom,,kao i studentsko-đačkog doma u Vlasenici. Biće rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportske dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika, dodao je Vučić.

“To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, popu Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekta”.

Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsednik Vučić.

Formiran tim za pisanje Deklaracije

Predsednik Srbije izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima “da dušebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgovori Srbi ili srpske…”.

“Nakon toga ćemo ići na donošenje Akcionog plana bi definisao konkretne mere za ostvarivanje navedenih prava, a oživeo bi se i budžetski fond u dogovoru sa RS koji je postojao i ranije”, rekao je Vučić.

Tim planom bi se, dodao je, u Srbiji regulisalo konkursno finansiranje od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

“Radili bismo i na ujednačavanju školskih programa iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, organizovanje unakrsnih đačkih ekskurzija u Srbiji i RS i omladinskih đačkih i studentskih kampova”, rekao je Vučić.

Predsednik je naznačio da su svi konkretni programi mogući, zahvaljujući tome što su Vlada Srbije, zaključno sa avgustom, odnosno građani, ostvarili za tačno milijardu evra bolji rezultat u budžetu od planiranog, pa imamo mogućnost da pomognemo koliko možemo.

Prema rečima predsednika RS Milorada Dodika, Deklaracija bi možda već u novembru mogla da se nađe pred parlamentima Srbije i Srpske.

Ono što je važno za Srbe iz BiH i Hrvatske i što ih boli, je stereotip da su oni bosanski Srbi i Srbi iz Hrvatske.

“Mi smo svi Srbi i želimo da se tom Deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu, jer je neko namerno napravio tu zbrku i počeo da nas razdvaja”, rekao je Dodik.

Predsednik Srbije, ukazao je da više o nacionalnoj istoriji uče dece u RS nego u Srbiji, a krivica za to je, kaže, na nama i o tome ćemo morati da razmišljamo u budućnosti.

Srbija, poručio je, poštuje teritorijalni integritet BiH i sa tim nema problem, ali istovremeno ne želimo da nam bilo ko zamera što se ponosimo zbog činjenice da smo isti narod.

“To je naše pravo, u skladu sa svim međunarodnim aktima”, rekao je Vučić i dodao da će se nastaviti finansijska pomoć Andrićevom institutu.

Vučić, Dodik: Problemi između Hrvata i Bošnjaka očigledni

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je Vučić, ali i dodao da kao predsednik Srbije ne bi da to komentariše.

“Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva”, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sukobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđmana.

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šta se zbiva.

“Očigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, poseta Sarajevu naredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema.

“Ja želim sve najbolje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima”, poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose.

Za razliku od predsednika Srbije, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentarisao rečima: “Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma”.

Govoreći o najnovijem sukobu Izetbegovića i Tuđmana, on je primetio da je očigledno da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regionu ni u BiH gde nije otvorio problem.

“Čini to u kontinuitetu, prvo sa onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvek funkcioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao”, rekao je Dodik.

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da je upravo začetak Islamske države mogao da se vidi u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primetio je, povredilo Bakira Izetbegovića.

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i sa Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava da reši sa Hrvatskom.

“Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gde gubi podršku vlastite partije i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas”, zaključio je Dodik.

Izvor: tanjug/RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.