Pastor: Ovo je godina saradnje sa Baden Virtembergom

0
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

“Ova godina za AP Vojvodinu predstavlja godinu saradnje sa Baden Virtembergom”, ocenio je danas u Štutgatru, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, koji se zajedno sa članovima skupštinskog Odbora za poljoprivredu i resornim pokrajinskim sekretarom u ovoj oblasti Vukom Radojevićem, nalazi u zvaničnoj poseti ovoj nemačkoj pokrajini.

Predsednik Pastor je u razgovoru sa Muhterem Aras, predsednicom Pokrajinskog parlamenta Baden Virtemberga, istakao da ključ uspešne institucionalne saradnje dve regije leži u iskrenom prijateljstvu i nameri da se to prijateljstvo permanentno gradi i učvršćuje.

“Za nas je ovo godina prijateljstva i saradnje sa Baden Virtembergom. Imajući u vidu da nakon ove naše posete, u oktobru mesecu očekujemo posetu predsednice Parlamenta Baden Virtemberg, zatim i nedavnu posetu Vojvodini od strane delegacije Vlade ove pokrajine na čelu sa predsednikom Vinfridom Krečmanom, kao i sva međusobna iskustva i podršku, možemo slobodno da kažemo da je naša institucionalna saradnja uspešna zato što u njenoj osnovi leži iskreno prijateljstvo između nas”, rekao je Ištvan Pastor.

Predsednica Aras se zahvalila predsedniku Pastoru i delegaciji AP Vojvodine na poseti i izrazila zadovoljstvo što će biti u prilici da uskoro poseti našu pokrajinu, navodeći da će to biti dobra prilika za nastavak započetih razgovora u Štutgartu, kao i za dijalog o različitim mogućnostima i oblicima institucionalno podržane saradnje koja povezuje dve regije.

U fokusu zvanične posete bila je poljoprivreda, kao jedna od prioritetnih i najvažnijih oblasti saradnje dve regije. Ovom posetom dat je dodatni impuls, a saradnja je postala sve intenzivnija, konstatovano je u razgovorima.

Delegacija AP Vojvodine je u Štutgartu prisustvovala i Plenarnoj sednici Parlamenta Baden Virtemberga. Tom prilikom, predsedavajuća parlamenta je na kratko prekinula diskusiju o dnevnom redu sednice i pozdravila delegaciju AP Vojvodine izražavajući zadovoljstvo posetom i razgovorima o daljoj saradnji, što govori o značaju, važnosti i potvrđenosti partnerstva.

Nakon prisustva plenarnom zasedanju, dva resorna parlamentarna odbora, Odbor za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta Baden Virtemberga i Odbor za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine, održali su zajedničku sednicu na kojoj je bilo reči o daljim koracima u već postojećoj poljoprivrednoj saradnji.

Predsednici odbora Martin Han i Nenad Borović su u kratkim crtama predstavili aktivnosti pomenutih skupštinskih radnih tela u proteklom periodu kao i aktuelnosti u oblasti poljoprivrede, nakon čega je akcenat stavljen na razmenu iskustava i dalje korake u zajedničkoj saradnji.

Između ostalog, konstatovano je i da su se dosadašnje međusobne posete učenika iz poljoprivrednih i hemijskih srednjih škola pokazale kao korisne, te je predloženo i prihvaćeno da se takav vid saradnje proširi i na obavljanje stručne prakse i u jednoj i u drugoj regiji, na poljoprivrednim gazdinstvima.

Nemačke kolege predstavile su delegaciji AP Vojvodine svoje institucionalne i naučne potencijale, iskustva kao i konkretne primere dobre prakse u oblasti poljoprivrede.

Delegacija je posetila Zavod za hemijsku i veterinarsku kontrolu u Štutgaratu, kao i nekoliko porodičnih poljoprivrednih gazdinstva, preduzeća i vinogradarskih zadruga, koje imaju dugu tradiciju u proizvodnji i plasmanu zdravstveno bezbedne i kvalitetne hrane i vina po kojima je ovaj kraj Nemačke poznat, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.