Pastor na sastanku Biroa AER-a u Mastrihtu

0
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor učestvovao je danas u Mastrihtu na sastanku Biroa Skupštine evropskih regija (AER), najvišeg političkog i izvršnog tela ove organizacije, navedeno je u saopštenju.

U svetlu obeležavanja 25. godišnjice potpisivanja Mastrihtskog ugovora o Evropskoj uniji, članovi Biroa AER razgovarali su o političkim prioritetima i budućim aktivnostima između dve generalne skupštine AER 2018. i 2019. godine.

Predsednik Pastor ocenio je da su određene promene u promišljanju, procesu donošenja političkih odluka i planiranja budućih aktivnosti ove organizacije neminovne i neophodne, s obzirom na činjenicu da se i sama Evropa susreće sa brojnim izazovima i promenama, u skladu sa kojima definiše svoje prioritete.

„Kako Evropa globalno ima svoje prioritete, tako i države i njima pripadajuće regije imaju svoje. Prioriteti regija i lokanih samouprava moraju biti fokusirani na potrebe i benefite građana, rešavanje njihovih problema. Mišljenja sam da je naš zadatak pronaći zajednički imenitelj u svemu tome, kako bi AER kao evropska organizacija unapredila svoj rad, ali ispunila jedan od svojih ciljeva, a to je vidljivost regionalne politike i regionalnih potreba“, rekao je Pastor.

On je dodao i da je AP Vojvodina fokusirana na međuregionalnu saradnju i da je ona jedan od osnovnih stubova politike pokrajinske administracije, kako u okviru AER-a, tako i o okviru drugih organizacija i prekogranične saradnje.

„Samo definisanjem zajedničkih aktivnosti i saradnje na projektima čijom se relizacijom ostvaruju konkretni rezultati i benefiti za naše građane, naša uloga je ostvarena. Stoga je neophodno da sagledamo iz više uglova u kom pravcu ide budućnost Evrope u 21. veku i u skladu sa tim pokušamo da ostvarimo i zajedničke i pojedinačne interese“, poručio je Pastor.

Na kraju sastanka Biroa AER, usvojeni su politički prioriteti za narednu godinu koji se odnose na jačanje poverenja i aktivne saradnje, promociju demokratije, jednakosti i inkluzije, razmenu znanja i podršku zelenim ekonomijama, te ekologiji, obnovljivim izvorima energije.

AER je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi koja je osnovana 1985. godine i okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, uključujući i 15 međunarodnih organizacija. Ova institucija ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao ključnih aktera u procesu donošenja odluka i daljoj izgradnji Evrope, a AP Vojvodina je punopravani član od 2002. godine.

Ceo događaj u Mastrihtu održava se u okviru programa „Europe Calling“, koji ovaj grad i provincija Limburg realizuju povodom obeležavanja 25. godišnjice Sporazuma u Mastrihtu.

Izvor: Pokrajinska Skupština

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.