Otvoreno o pravima žena

0

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je čestitala svim ženama 8. mart, Međunarodni dan žena. Ona je poručila da je važno da otvoreno govorimo o pravima žena.

“Važno je da svakog dana u godini govorimo o ostvarenom napretku i načinu očuvanja dostignutih standarda, ali je i podjednako važno da otvoreno govorimo o problemima sa kojima se suočavaju žene u našem društvu. Ovakav iskren dijalog, dovodi do pronalaženja najboljih rešenja za unapređenje položaja žena, i obaveza je države ali i celokupnog društva.” istakla je Suzana Paunović.

Paunović je podsetila da je u poslednjih nekoliko godina dosta urađeno na povećanju zastupljenosti žena u organima javne vlasti. Žene čine 62,24% od ukupnog broja državnih službenika. Na rukovodećim izvršilačkim mestima je 53,23% žena, a 45% radnih mesta pripada ženama koje su na položaju. Moramo još dosta da radimo kako bi se povećao broj žena u jedinicama lokalne samouprave, posebno žena donosilaca odluka od značaja za lokalnu zajednicu.

Paunović je poručila da će usvajanje i primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dovesti  do toga da sigurna kuća ne bude jedino mesto za zaštitu žrtve nasilja, već će to postati njihova kuća. Novim zakonskim rešenjima država šalje jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati.

Paunović dodaje da je Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika usklađen zakonodavni okvir sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja (Istanbulska konvencija). Uvedena su nova krivična dela i pooštrene kazne za određena dela protiv polne slobode, dok je za neka od ovih dela izričito zabranjeno ublažavanje kazne. Od  juna 2017. godine počinje primena svih zakonskih rešenja u praksi čime će se obezbediti daleko efikasnija zaštita i sankcionisanje nasilja.

Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.