Osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra

0

Članovi Saveta za kulturu na današnjoj sednici jednoglasno su prihvatili Predlog odluke o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Kroz delatnost Centra, kako se navodi u obrazloženju Predloga odluke, podsticaće se stvaralaštvo dece i mladih, kroz najrazličitije kulturne i edukativne aktivnosti u kojima će, pored dece, učestvovati i njihovi roditelji, staratelji i vaspitači. Predviđaju se i programski sadržaji i edukacije za decu sa posebnim potrebama, kao i decu iz osetljivih društvenih grupa.

Saradnjom sa zainteresovanim akterima Novog Sada, koji se bave programima kulture i obrazovanja dece uticaće, se na razvoj i negovanje nove publike. Tako će, kako je navadeno, obrazovati novi proizvođači i korisnici kulture, osvešćeni od najranijeg detinjstva za učešće u kreativnoj industriji.

Predlogom odluke utvrđene su i delatnosti Centra, među kojima su izvođačka umetnost, druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke delatnosti, umetničko stvaralaštvo, rad umetničkih ustanova, delatnost biblioteka i arhiva, delatnost muzeja, galerija i zbirki, umetničko obrazovanje, ostalo obrazovanje, izdavanje časopisa i periodičnih izdanja, ostala izdavačka delatnost, delatnost prikazivanja kinematografskih dela i ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

Inicijativu o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra, podnela je Mesna zajednica „Sonja Marinković“, na predlog Društva „Raspustilište“, a inicijativu su podržali Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, projektni tim Omladinske prestonice Evrope – OPENS 2019, OŠ „Nikola Tesla“, Srednja stručna škola u Novom Sadu i druge ustanove i organizacije koje se bave radom sa decom i mladima, kao i brojni građani.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.