Održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti

0

Srpska delegacija, koju predvode Jorgovanka Tabakovićguverner Narodne banke Srbije  i Dušan Vujović ministar finansija, sastala se u Vašingtonu sa Tao Zangom, izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata nakon završetka trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom i definisanje elemenata koji prethode dogovorima u vezi sa novim aranžmanom u formi instrumenta koordinacije ekonomskih politika, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U uvodnoj reči, Tao Zang, izvršni direktor MMF, pohvalio je rezultate koje je Vlada Srbije postigla do ovog trenutka i dodao da je namera ove finansijske institucije nastavak podrške ključnim reformama u Srbiji.

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, ukazala je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije u uslovima pune koordinacije monetarne i fiskalne politike. Inflacija je očuvana na veoma niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje., navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da je u prethodnom periodu bitno smanjeno učešće problematičnih kredita, a ostvareno ublažavanje monetarne politike, što bi trebalo da nastavi da doprinosi većem raspoloživom dohotku po osnovu nižih kamata.

Guverner NBS se osvrnula i na činjenicu da povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

Ministar finansija Dušan Vujović se, sumirajući postignute rezultate, osvrnuo na ključne strukturne reforme koje su ostvarene, ali i na one koje tek predstoje, rekavši da Vlada Srbije kontinuirano radi na sprovođenju svih započetih projekata i reformi i izrazio uverenje da će se takav pozitivan trend nastaviti sa ciljem daljeg osnaživanja domaćih finansija.

Vujović je naglasio da je saradnja Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom uspešna na svim nivoima i izrazio pozitivna očekivanja u pogledu novog aranžmana sa MMF-om, koji pored toga što neće sadržati finansijsku komponentu, ima za cilj održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti u nastavku započetih projekata i reformi.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.