Održana prva sednica Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja

0
Foto: vojvodina.gov.rs

U Novom Sadu juče je održana 1. sednica Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, kojom je predsedavao predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Odbora Igor Mirović.

Počasni predsednik Odbora i pokrovitelj je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, navedeno jeu saopštenju.

Odbor je usvojio program kojim će tokom 2018. godine biti obeležen ovaj značajan jubilej.

Predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Igor Mirović rekao je da u našoj nacionalnoj istoriji postoje događaji i datumi koji su bili prelomni, a o kojima se u javnosti danas malo zna. Jedan od takvih datuma je svakako i 25. novembar 1918. godine, kada je, nakon veličanstvenih pobeda srpske vojske u Velikom ratu, narod iz krajeva Vojvodine na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, doneo odluku o prisajedinjenu Kraljevini Srbiji i na taj način ostvario viševekovni san o ujedinjenju.

„Zato je potrebno ovaj jubilej dostojno obeležiti, osvetliti iz svih uglova, a njegov značaj približiti novim generacijama. To je naš dug svim onim ljudima koji su se borili za nacionalne, slobodarske i prosvetiteljske ciljeve, a ujedno i obaveza prema budućim generacijama. Samo tako ćemo ispuniti zavet slavnih predaka i pokazati da smo ih dostojni“, rekao je Igor Mirović.

Program obeležavanja veka od ove presudne odluke realizovaće se tokom cele 2018. godine i biće segmentiran.

Prvi deo će obuhvatiti više aktivnosti do maja, sa fokusom na Majsku skupština iz 1848. godine u Sremskim Karlovcima, na kojoj su Srbi u Ugarskoj postavili svoje političke zahteve o autonomiji, dok će u drugom delu održavati manifestacije koje će biti završene 25. novembra, kada su ti ciljevi i bili ostvareni odlukom o prisajedinjenju.

Svečani deo obuhvatiće održavanje akademija u Beogradu i Novom Sadu povodom Dana prisajedinjenja, kao i svečanih sednica Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine.

U toku je adaptiranje prostora za izložbeni prostor novog Muzeja prisajedinjenja, gde će se na jednoj adresi naći muzealije što svedoče o viševekovnoj borbi srpskog naroda za svoja prava na srpski jezik i pismo, svoju autonomiju i politička prava, kulturu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. Muzej će biti smešten u okviru kompleksa Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

Pored svečanog, program će obuhvatiti održavanje naučnog skupa u Matici srpskoj, na kome će se razmotriti složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije, kulture, koji su bili imanentni jačanju srpske nacionalne svesti onog doba, i koji su doveli do konačne realizacije ideje nacionalnog ujedinjenja.

Planira se i bogata izdavačka produkcija sa edicijom „Srpska književnost o Velikom ratu“. Obuhvatiće pripovetke i poeziju sa ovom tematikom, dela Miloša Crnjanskog, Stanislava Krakova, Dragiše Vasića, Branimira Ćosića, Branislava Nušića, Stevana Jakovljevića, Rastka Petrovića, Dobrice Ćosića, Danka Popovića, Dušana Kovačevića i Aleksandra Gatalice.

Poseban deo programa će biti igrani film i pozorišna predstava. Pisanje scenarija povereno je poznatom piscu i dramaturgu Milovanu Vitezoviću.

Na sednici je razmatran i deo programskih aktivnosti koji se odnose na realizaciju koncerata, kao i projekta „Sto godina prisajedinjenja na društvenim mrežama“ sa kratkim formatima sa poznatim ličnostima iz političkog života, umetnosti i nauke, koje su obeležile to istorijsko vreme i doprinele jačanju nacionalne svesti.

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i član Odbora, Vladan Vukosavljević, rekao je da su vekovi velikog pregnuća znanih i neznanih ljudi dali svoj krunski rezultat upravo 1918. godine. To je događaj izuzetnog značaja u viševekovnoj borbi vojvođanskih Srba za svoja prava.

Prema njegovim rečima, decenijama kasnije činjeni su veliki napori da se izvrši dekonstrukcija i motiva i posledica takvih istorijskih napora i zato je ova stogodišnjica jedinstvena prilika da se uradi nešto da se osnovi dekonstrukcije koliko god mogu potru i da se ovim obeležavanjem postavi temelj u kome će budućnost doneti jasnu i čvrstu svest o istorijskom značaju ovog dugog mukotrpnog istorijskog procesa završenog 1918. godine.

Na predlog člana Odbora episkopa bačkog dr Irineja, u program obeležavanja uključiće se i Srpska pravoslavna crkva, posebno kad se u vidu, u tim istorijskim procesima, ima uloga Karlovačke mitropolije, kao posebne srpsko- pravoslavne oblasti u okviru Habzburške monarhije.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.