Održana konferencija „Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju“

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas konferenciji „Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju“ koju su organizovali Grad Novi Sad i Fondacija „Konrad Adenauer“ uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore.

Na konferenciji su učestvovali i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić Garić, direktor kancelarije Fondacije „Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora“ Norbert Bekman – Dirkes, poslanik Bundestaga i izvestilac za stručno i dualno obrazovanje Stefan Albani, član Saveta za privredu hrišćansko-demokratske unije dr Pol Kovic i drugi.

“Velika stvar je što se ovakav događaj odigrava upravo u Novom Sadu i zahvaljujem se Fondaciji „Konrad Adenauer“ na suorganizaciji ovog događaja, uz podršku Ministarstva prosvete. Ovo je velika prilika da približimo ljudima rezultate sprovođenja procesa dualnog obrazovanja u našim školama, kao i razloge zašto se ta vrsta obrazovanja primenjuje u Nemačkoj više od veka i po. Treba da shvatimo da ekonomski najrazvijenije evropske države imaju taj sistem implementiran već dugi niz godina, jer je on kvalitetan i dobar za građane. Novi Sad je jedan od pionira kao lokalna samouprava, koji je prošle godine, usvajajući plan upisa u srednje škole, predvideo dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama. Tako imamo u Srednjoj mašinskoj i Srednjoj elektrotehničkoj školi oko 90 đaka koji pohađaju nastavu kroz taj koncept. Predložili smo i proširenje za sledeću godinu, za koje čekamo odluku Ministarstva prosvete, a u pitanju je šest odeljenja u četiri stručne škole. Za sprovođenje tog plana nam je potrebna podrška realne privrede, kompanija, Privredne komore Srbije i svih onih koji žele da budu deo ovog procesa”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić Garić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je u Novom Sadu, gradu koji je posvećen mladima, odnosno unapređenju kvaliteta obrazovanja mladih ljudi.

“Danas razgovaramo o dualnosti u obrazovanju, o mogućnostima da mladi stiču kvalitetno znanje na dva mesta – u školama i u kompanijama. Smatramo da postoji jedna snažna veza između privrede i sistema obrazovanja i drago mi je što će naši mladi imati priliku da stiču veštine i odmah upotrebljivo znanje, jer to predstavlja lakšu tranziciju ka sektoru rada”, rekla je Gabrijela Grujić Garić.

Direktor kancelarije Fondacije „Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora“ Norbert Bekman se zahvalio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji je omogućio da se održi ova konferencija kojoj se odazvao veliki broj eminentnih stručnjaka iz sektora obrazovanja i privrede.
“Ova konferencija zaista pokazuje koliko se Srbija zanima za svoju budućnost, a njome se svakako intenzivira saradnja Fondacije „Konrad Adenauer“ sa Srbijom”, rekao je Norbert Bekman-Dirkes.

Dualno obrazovanje je ozbiljan i proveren sistem stručnog obrazovanja mladih ljudi. Krajem prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Nemačko-srpskom privrednom komorom, Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i drugim stručnim institucijama. Jednodnevna konferencija je obuhvatila više značajnih tema, kao što su „Stub nemačke privrede: prednosti dualnog obrazovnog sistema“, „11 zemalja – 11 iskustava – VETnet i dualno obrazovanje“, „Uspešno stručno obrazovanje u Nemačkoj“, „Izazovi novog Zakona o dualnom obrazovanju“ i druge.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.