Održana Druga međunarodna stručna konferencija preduzetnica

0
Foto: Pokrajinska Vlada

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković pozdravio je učesnice Druge međunarodne stručne konferencije preduzetnica, koje se danas održava u Novom Sadu.

Statistički posmatrano, žensko preduzetništvo se realizuje u zoni niskoproduktivnih delatnosti, pretežno uslužnih delatnosti i trgovine, te oko 34 odsto od ukupnih privrednih društava u Srbiji za osnivače imaju ženu. Postavlja se pitanje njihove održivosti, jer je gotovo polovina ugašenih preduzeća u sferi ženskog preduzetništva, što znači da je veliki deo takvih preduzeća neodrživ, zaključio je Đoković.

,,Žena je zaštićena samo u okviru radnog zakonodavstva, dok zakonodavstvo u privrednom sistemu ne prepoznaje ženu kao preduzetnika, kao ni njenu kreativnost, upornost i snalažljivost. U narednom periodu bi trebalo posvetiti posebnu pažnju jačanju i održivosti ženskog preduzetništva, što Pokrajinski sekretarijat za privredu već čini putem svojih konkursa. U okviru naših konkursa i u privredi i u turizmu, znatan broj dodatnih bodova nose upravo privredna društva čiji su osnivači i menadzeri žene“, istakao je Đoković, dodavši da 96 odsto ženskih preduzeća zapošljava do deset lica, dok 75 odsto obavlja svoju delatnost na nivou lokala.

Đoković je najavio da je u postupku osnivanja i saveta za žensko preduzetništvo pri Sekretarijatu, u okviru koga će biti imenovane žene, nosioci ideja ženskog preduzetništva, sa zadatkom da daju preporuke na koji način da se ova oblast dalje razvija. Cilj saveta je da se zajedničkim radom kreira nov konkurs kojim bi preduzetnicama bilo omogućeno da bespovratnim sredstvima, u znatno većim iznosima nego što je bio slučaj, osavremene svoje poslovne procese i obezbede sebi novu likvidnost.

Skup preduzetnica otvorila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, rečima da prisutne preduzetnice svojim primerom pokazuju da je moguće ostvariti svoje snove i uspeti u poslu koji se ne može isključivo smatrati ,,muškim“. Razvijanje ženskog preduzetništva i njegova održivost, po njenim rečima, ruši sve predrasude i stereotipe o ženama koji su još uvek prisutni u našem društvu, dok je podrška ovom vidu preduzetništva, putem unapređenja zakonodavnih mera, i razvojna šansa za Srbiju i čitav region.

Član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorad Radojević, ističe da je, u eri turbulentnih tržišnih kretanja, ekonomsko osnaživanje žena jedan od osnovnih načina za jačanje njihovog položaja, te da udruživanjem postaju jače i lakše se predstavljaju donosiocima odluka, jer upravo na takvom tržištu opstaju oni koji su inovativni i kreativni.

Povezivanje preduzetnica je veoma važno, iz čega proizilazi i unapređenje znanja i razmena iskustava među preduzetnicama, pri čemu se one koje već posluju osnažuju, dok se onima koje razmišljaju da pokrenu samostalni posao pruža podrška, dodaje osnivač Udruženja ,,Natura Vita“ iz Novog Sada, Sofija Bajić. Ona navodi i da je cilj samog skupa da motiviše, poduči i pomogne u stvaranju novih poslovnih kontakata.

Ovogodišnja konferencija se održava u organizaciji Kluba „Biznis na štiklama“ i obuhvata predavanja i panele na teme razvoja ženskog preduzetništva, započinjanja sopstvenog biznisa i njegove održivosti, i pruža mogućnost učesnicama da spoznaju i druge vidove percipiranja preduzetništva, tačnije kao brigu o sebi, sopstvenom profesionalnom razvoju, ali i kao način da se reklamiraju njihove delatnosti i ostvare poslovni kontakti i proširi mreža saradnika i partnera. Akcenat je stavljen na oblast marketinga u preduzetništvu, same investicije u marketing, te holističkog pristupa menadzmentu i marketingu, ali i uspešnoj prodaji. Učesnice razmatraju i teme u okviru budzetiranja i upravljanja finansijskim sredstvima, a sve kroz struku i primere dobre prakse.

Izvor: PS za privredu i turizam

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.