Održan okrugli sto o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije

0

Ministarstvo pravde organizovalo je danas u Novom Sadu drugi od ukupno četiri okrugla stola o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije, koje je ministarstvo objavilo 22. januara, kada je i počela javna rasprava.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović podsetio je da će javna rasprava trajati do 8. marta, do kada će biti održana još dva okrugla stola u Nišu i Beogradu i do kada će Ministarstvo pravde primati pismene predloge, sugestije i komentare na predloženi tekst.

Backović je izjavio da je suština predloženih ustavnih amandmana u tome da se uspostavi nezavisnost pravosuđa i njegova odgovornost, što će građanima omogućiti da im se u sličnim situacijama slično sudi, i na efikasan način.

On je odbacio kritike koordinatora radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 Milana Antonijevića u pogledu održavanja novog kruga javnih rasprava i predloženih ustavnih amandmana, navodeći da je cilj javnih rasprava da zainteresovani daju mišljenja i usmenim putem, pored pisanog, koji je takođe omogućen.

Backović je podvukao da predloženi ustavni amandmani ne izlaze iz strateških okvira koji su preuzeti Poglavljem 23, kao i da se pretežni deo Radnog teksta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa zasniva na stavovima organizacija civilnog društva iznetim u prethodnom krugu javne rasprave.

Prema njegovim rečima, ustavni amandmani su predloženi u skladu sa evropskim standardima Venecijanske komisije.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Aleksandar Martinović istakao je da će Ministarstvo pravde, kada su u pitanju predloženi ustavni amandmani, u skupštinskoj većini naići na pouzdanog partnera za razgovor o njima i za podršku tim amandmanima.

Martinović je ocenio da predloženi amandmani vode računa o opštim i državnim interesima, ali i o interesima struke, kao i da su oni u potpunosti u skladu sa standardima koje je postavila Venecijanska komisija, odnosno Savet Evrope.

Potpredsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Ivana Stojiljković navela je da to udruženje ima određene primedbe koje se odnose na izbor na prvu sudijsku i tužilačku funkciju i konstitucionalizaciju obuke, što može da omogući diskriminaciju sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Potpredsednik Alumni kluba Pravosudne akademije Goran Petković naglasio je da je ogromno civilizacijsko postignuće to što je obuka na Pravosudnoj akademiji uvedena kao obavezna.

Predsednik Glavnog odbora Udruženja sudija prekršajnih sudova Srbije Milan Marinović pozdravio je to što je predviđen izbor sudija na stalnu funkciju, što će Vrhovni kasacioni sud ubuduće biti Vrhovni sud i što je predloženo da Visoki savet sudstva odlučuje o statusnim pitanjima od značaja za rad sudova i sudija.

On je istovremeno saopštio da to udruženje nije zadovoljno, pored ostalog, uvođenjem institucije za obuku kao jedine prohodnosti za ulazak u pravosuđe, kao i predloženim brojem članova i načinom odlučivanja u Visokom savetu sudstva, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.