Od danas stupa na snagu novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, kojim će kupcima biti omogućena bolja informisanost pri kupovini hrane kao i detaljnije urediti odgovornost u poslovanju hranom.
Subjekti u poslovanju hranom su od danas, između ostalog, u obavezi da na deklaraciji proizvoda navedu energetsku vrednost, kao i količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.
Više neće biti moguće da se na nutritivnoj deklaraciji navoditi natrijum, već će umesto toga obavezno na deklaraciji proizvoda biti naveden sadržaj soli.
Hrana proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna i koja se nalazi u magacinima gotovih proizvoda kod proizvođača, odnosno u prodavnicama, može da se stavi u promet do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine.
Hrana proizvedena posle 15. juna mora da bude deklarisana u skladu sa novim Pravilnikom.
Izvor: Tanjug