Očuvanje mira i stabilnosti

0
Foto: msp.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija, poštujući svoju prošlost i sa velikim osećanjem odgovornosti prema budućnosti, u središte spoljne politike stavlja očuvanje mira i stabilnosti.

Zvanični sajt Vlade Srbije prenosi u celini govor koji je Dačić održao na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije.

Uvažene ekselencije,
Poštovane dame i gospodo,
Drage koleginice i kolege,

Dobro došli na Dan srpske diplomatije.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim i da svim pripadnicima Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije čestitam Dan diplomatije. 

Svečano obeležavanje ovog datuma izraz je neophodnosti da se diplomatija, kao izuzetno važan segment funkcionisanja države i društva, jasno i označi kao takav. Takođe, ovo je i prilika da se sumiraju rezultati dosadašnjih spoljnopolitičkih aktivnosti Republike Srbije.

Srpska karijerna diplomatija se, obnovom Muzeja srpske diplomatije, i ustanovljavanjem svog dana vraća svom izvorištu, nemanjićkoj diplomatiji svetosavskog pacifizma, ponosna na rezultate koji su ostvareni u protekle četiri godine. 

Pomenimo samo neke od njih, koji su doprineli tome da Srbija od objekta svetske politike postane partner i subjekat – srpsko predsedavanje OEBS-u, diplomatska akcija Ne Kosovo – Unesko, povlačenje priznanja Kosova od strane jednog broja zemalja, a napravili smo i prvu izložbu o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama nakon Drugog svetskog rata.

Od samog svog nastanka, od momenta prodiranja svesti da se problemi umesto sukoba mogu i moraju rešavati mirnim putem, diplomatija se nametnula kao vrhunski modus operandi u odnosima između vladara i država. 

Posmatrano u istorijskoj perspektivi, uspostavljanje i očuvanje mira nimalo nije bilo lako, kao što nije lako ni sada. Potrebno je mnogo znanja, veštine, truda i rada da se pronađe optimalno rešenje u okviru realno mogućeg. Zato je posao u diplomatiji često nevidljiv, a i te kako odgovoran, značajan i iscrpljujući. Zato su i zahtevi diplomatske profesije vrlo brzo postavili odgovarajuće standarde za sve one koje žele njome da se bave. U prvom redu to je ljubav prema svojoj otadžbini jer je diplomatski poziv patriotski poziv, široko obrazovanje, veština komunikacije, sposobnost uočavanja nijansi i njihovog pravilnog tumačenja i nepresušna volja da se putem pregovora dođe do prihvatljivog rešenja.

Poštovani prijatelji,

U dugoj i često turbulentnoj istoriji srpskog naroda i države bilo je puno iskušenja, teških ispita za našu diplomatiju. Na ove permanentne izazove koji čine ovu profesiju osetljivom i specifičnom, trudili smo se da odgovorimo znanjem, umećem, iskustvom i doslednošću.

Upravo su se na ovim linijama isticala najveća imena diplomatskog i intelektualnog miljea Srbije, kao što su Stojan Novaković, Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Jovan Dučić, Branislav Nušić, Milan Rakić, Ivo Andrić i mnogi drugi na koje smo neizmerno ponosni. U senci ovih imena stoji značajan broj karijernih diplomata, koji su podjednako dostojno predstavljali svoju zemlju.

Danas Republika Srbija, poštujući svoju prošlost i sa velikim osećanjem odgovornosti prema budućnosti, u središte svoje spoljne politike stavlja očuvanje mira i stabilnosti, što nije samo po sebi cilj, već proces i put koji zahtevaju posvećenost i kontinuirano ulaganje svih napora da tako i ostane. 

Ubeđeni smo da se zalaganjem i delovanjem u korist mira i stabilnosti omogućavaju ekonomski razvoj i napredak naše zemlje, kao i postizanje blagostanja svih naših građana. Ovakvim profilisanjem naše spoljne politike, promovisanjem mira i stabilnosti, dajemo nemerljiv doprinos poboljšanju odnosa u našem okruženju, što je dovelo do toga da u celokupnoj međunarodnoj zajednici budemo prepoznati kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner. 

Težnja za mirom i stabilnosti je konstantna i uvek ćemo biti otvoreni za sve razgovore, ideje i inicijative usmerene ka postizanju ovih imperativa. Najbolja potvrda ispravnosti našeg postavljanja i ponašanja predstavlja evidentni porast ugleda Republike Srbije i stalno širenje kruga prijatelja u svetu, zbog čega smo izuzetno zadovoljni.

Republika Srbija nastavlja svoj evropski put kao spoljnopolitički prioritet, u želji da se formalno i suštinski čvršće integriše u porodicu evropskih naroda, gde je oduvek i pripadala. Na tom putu postoje pomaci, nova poglavlja su se otvorila u pristupnim pregovorima, ali taj proces ne odgovara dinamici ostvarenih reformi koje užurbano sprovodimo, usvajajući i primenjujući standarde razvijenijih evropskih zemalja.

Predano radimo na ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, očekujući da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi Republika Srbija, kao dokazano stabilan i odgovoran partner, doprinela da Unija postane snažnija.

Iskreno verujemo da je jedna od fundamentalnih vrednosti Evropske unije kao najvećeg mirovnog projekta u istoriji, raznolikost i bogatstvo njenih država članica, koje će se upotpuniti ulaskom Republike Srbije. Naša zemlja je otvorena za promene koje željno iščekujemo, ali ne nameravamo da izgubimo svoje vrednosti. Te vrednosti su zapravo oduvek i bile evropske sa određenim osobenostima imanentnim srpskom nacionalnom biću. 

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, jasno ističemo kao i nebrojano puta do sada, našu opredeljenost da se ovo pitanje rešava dijalogom, bez favorizovanja bilo koje strane. 

Rešenost da nastavimo razgovore i uzdržana reakcija na nedavne provokacije su najbolji pokazatelji našeg zrelog i mudrog pristupa. Demokratski kapacitet srpskog društva izražen, između ostalog, kroz ostvarivanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, dodatno učvršćuju legitimitet naše pozicije da isključivo kroz razgovore dođemo do (obostrano) prihvatljivog rešenja, bez ucena i nametanja. Za nas je od suštinske važnosti dvosmernost ovog procesa. Očekujemo da predstavnici privremenih institucija u Prištini ispune svoj deo dogovorenih obaveza, kao nužnu pretpostavku uspešnog ishoda, kome godinama težimo.

Republika Srbija je uložila i nastaviće da ulaže maksimalne napore kako bi odnosi sa susednim zemljama bili na što višem nivou. Od suštinske je važnosti da se svi kanali komunikacije iskoriste za dalju saradnju i razmenu mišljenja na aktualne teme. Smatramo da dobra poslovna klima i čvršće ekonomske veze mogu biti veoma korisni za dalje jačanje procesa poverenja između zemalja Zapadnog Balkana. 

Takođe, nastavićemo sa razvojem i obnavljanjem tradicionalno prijateljskih odnosa sa velikim brojem zemalja na svim meridijanima, kao što su Rusija, Kina, SAD, Indija, zemlje Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka. Podloga naših odnosa su međusobno uvažavanje, podrška i želja za unapređenjem ekonomskih odnosa, za šta postoje realne pretpostavke.

Imao sam tu čast da budem prvi ministar spoljnih poslova koji je 2015. godine uveo ovaj dan, i danas ću imati zadovoljstvo da ljudima koji su u proteklim godinama sa nama sarađivali na projektima Ministarstva spoljnih poslova izrazim poštovanje za njihov doprinos podizanju ugleda i zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije uručujući im Štit sa grbom Nemanjića, osnivača srpske državnosti, duhovnosti, prosvetiteljstva i diplomatije.

Danas će Vitezovi reda Zmaja – Vitezovi srpske diplomatije postati ljudi koji su se posebno izdvojili u saradnji u oblasti očuvanja kulturnog identiteta, humanitarnog rada, zadužbinarstva, kao i očuvanja kulture sećanja na žrtve Prvog i Drugog svetskog rata: Roksanda Ilinčić, prog. dr Ljiljana Marković, Marina Arsenijević, Arno Gujon, Mila Malruni, Rebeka Mekdonald, prof. dr Gideon Grajf, Jelena Buhač Radojčić, Gojko Rončević Mraovič, potomak vojvode Stepe Stepanovića – dr Ivana Lučić i dr Slobodanka Grković – potomak Milunke Savić, kao i prof. Rouz Gojić Stivenson – potomak Davida Albale.

Verovali ili ne, neke od prvih diplomatskih uniformi sačinila je Milica Babić, supruga nobelovca Ive Andrića, a izrađivao ih je „Guči“. A danas je sa nama i Roksanda Ilinčić, čiji modni dizajn nose vrlo važne osobe u više od 40 zemalja sveta. Pošto je u Ministarstvu veći broj žena, velike su šanse da muška moda diplomatske uniforme jednog Gučija, bude Roksanda stajl diplomatija emancipovanih uspešnih žena diplomata.

Danas ćemo otvoriti i izložbu Marine Gavanski Zizis, akademskog slikara i počasnog konzula Republike Srbije u Kanadi, a sutra će potomak Davida Albale Rouz Gojić Stivenson i prof. Dr Gideon Grajf na Filološkom fakultetu predstaviti jubilarnu monografiju – Stogodišnjak o dva velika događaja: Kad se vijorila srpska zastava na Beloj kući i 100 godina Balfurove deklaracije.

Koristim priliku da se posebno zahvalim preživelim logorašima Jasenovca i ekspertu za Jasenovac, Gideonu Grajfu, direktoru izložbe u Ujedinjenim nacijama, kao i potomcima vojvode Stepe Stepanovića i Milunke Savić na saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova u protekle četiri godine.

Danas je dan kada će i uvaženi ambasador prof. dr Darko Tanasković dobiti priznanje za doprinos karijernom diplomatskom korpusu, što mene kao šefa srpske diplomatije čini izuzetno ponosnim.

Dragi prijatelji,

Na temelju uspeha, ali i izvučenih pouka koje nas umnogome obavezuju, u skladu sa potrebama aktuelnog trenutka, želim da istaknem da ćemo nastaviti sa snaženjem Ministarstva spoljnih poslova kroz dalju profesionalizaciju, modernizaciju i podmlađivanje diplomatskog kadra. Ova profesija pored raznovrsnih znanja i veština zahteva puno odricanja i uprkos uvreženom mišljenju, jedina privilegija koja ostaje jeste osećaj unutrašnjeg zadovoljstva svakog diplomate da je radio i radi u najboljem interesu svoje države i naroda.

Još jednom bih čestitao pripadnicima Ministarstva spoljnih poslova Dan diplomatije i poželeo svima nama uspešan i srećan rad.

Hvala na pažnji. 
Sve za Srbiju, Srbiju ni za šta.
Živela Srbija“, istakao je Dačić u saopštenju za vladu republike Srbije.

Izvor: .srbija.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.