Obraćanje predsednika Evropskog saveta nakon susreta sa Vučićem

0
Foto: predsednik.rs

Obraćanje predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska nakon susreta sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem prenosimo u celosti: 

„Zadovoljstvo mi je da sam ponovo u Beogradu i zahvalan sam predsedniku Vučiću na gostoprimstvu, kao i uvek.

I kao i uvek, morao sam posebno dobro da se pripremim za posetu Srbiji, zato što znam da ste u politici kreativni kao što je Nikola Tesla bio u nauci, efikasni kao što je Novak Đoković u tenisu i – kad god to želite – šarmantni kao kad se zaigra vaše kolo.

Glavni razlog moje posete je priprema za Samit EU-Zapadni Balkan, koji će u maju 2018. biti održan u Sofiji, tako da sam došao s jasnom porukom:

Evropska unija jeste i hoće da ostane najpouzdaniji partner Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana. Na našem samitu u Sofiji, potvrdićemo našu spremnost da nastavimo da radimo na evropskoj perspektivi regiona.

Danas neću ponavljati sve slogane o prednostima naše zajedničke saradnje. Baš kao i vi, ne volim propagandu. Znam i da mrzite kad vam neko kaže šta da radite. Mnogo puta ste u istoriji dokazali da ste čvrsti, tvrdoglavi i nezavisni. Vi i samo vi odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promeni. Kao Poljak rođen i odrastao u komunizmu, dobro se sećam kako smo se divili vašoj hrabrosti. Pripadali smo istom političkom bloku, ali vi ste uspeli da ostvarite daleko veću političku nezavisnost. U mojoj generaciji još živi legenda o vašem herojskom i uspešnom otporu tokom Drugog svetskog rata. Kao Poljak, znam vrlo dobro o čemu govorim. Od tog doba, čak i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani nego ne. Danas je čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington, kao ni Ankara, ni Brisel. Odlučivaće samo Beograd. Kao Poljak i ubeđeni Evropljanin želim da vam kažem da je Evropska unija upravo mesto na kome niko nikome ništa ne nameće. Izgradili smo tu zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju.

Zato vredi posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno možemo gotovo sve da postignemo: prosperitet, najviše standarde javnog života, trajnu demokratiju sa vladavinom zakona i slobodom govora, bezbednost i, iznad svega, uzajamno poštovanje i očuvanje nacionalnog identiteta.

Stojim ovde pored svog prijatelja i vašeg predsednika, Aleksandra Vučića, Srbina od krvi i mesa. Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. Moji razgovori sa njim o našoj saradnji i našem zajedničkom evropskom putu uvek su veliki izazov. U njemu prepoznajem srodnu dušu, i sâm sam nekada bio fudbalski navijač uvek spreman da se borim za čast svog kluba. Obojica znamo da u životu i politici ponekad morate da se borite bez oklevanja. Ali znamo i da su dijalog i napor za međusobnim razumevanjem bolji od sukoba.

Aleksandar Vučić je živi dokaz da možete u isto vreme biti veliki patriota i racionalni pragmatičar. Nisam siguran da li znate da je on zapravo pokretač ambiciozne vizije ekonomske integracije ovog regiona već sada, ne čekajući finale procesa pristupanja. Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti, samit u Sofiji biće posvećen i jačanju naše privredne saradnje.

Evropa je već sada najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner regiona. Preko 60% srpske trgovine odvija se sa Evropskom unijom i preko 60% direktnih stranih investicija u Srbiju dolaze iz Evropske unije. Ipak, hteli bismo da u budućnosti još produbimo naše ekonomske veze. Stoga će samit u Sofiji imati za cilj da znatno uveća konektivnost između Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana. Mi hoćemo da osnažimo saradnju tamo gde će ona biti od najveće dobrobiti za sve. To podrazumeva investiranje u puteve, železnice i olakšane prelaze na granicama, ili letove na nebu, kao što je to bio slučaj sa ugovorom koji je upravo potpisan sa EIB-om. Ali to podrazumeva i više studentskih i kulturnih razmena i, na kraju, smanjivanje troškova za roming.

Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o situaciji na Zapadnom Balkanu. Hteo bih da zahvalim predsedniku Vučiću na njegovom ličnom zalaganju za dijalog sa Prištinom. Znam da je ovo teško pitanje s velikim emotivnim nabojem. Ali, to je ujedno i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti.

Dozvolite mi da za kraj citiram jednog od vaših slavnih pisaca, Borislava Pekića, koji je svoj život posvetio evropskim vrednostima demokratije i slobode i koji je pre 30 godina napisao članak pod nazivom “Želja za Evropom”, u kome je rekao: “Želim da istorija Srbije bude i njena budućnost, a ne samo patriotsko sećanje.” Od tada su Srbija i region prošli kroz teška vremena. Sada je vreme da zajedno radimo na budućnosti u kojoj će Srbija naći svoje prirodno mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope.“, saopštila je predsednikova Služba za sardnju sa medijima.

Izvor: predsednik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.